3D-anturin käyttö elintarviketeknologiassa
Mark, Daniel (2014)
Mark, Daniel
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121519798
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121519798
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli muodostaa toteutuksen kautta päätelmä viime aikoina markkinoille saapuneiden 3D-antureiden hyödyllisyydestä elintarviketeknologian sovelluksissa. Sovellus toteutettiin Atria Suomi Oy:n Nurmon tuotantoyksikköön Atria-tekniikalle. Atria Oy on Suomen yksi suurimmista liha- ja valmisruokavalmistajista, jolla on toimipisteitä Kauhajoella, Nurmossa, Sahalahdessa, Kuopiossa sekä Jyväskylässä. Atria Oy:llä on tytäryrityksiä myös useissa muissa maissa, kuten Baltiassa, Venäjällä sekä muissa Pohjoismaissa.
Sovelluksen tavoite oli 3D-anturia hyväksikäyttäen luoda ohjaus, joka tunnistaa pesuun menevistä laatikoista ne, joissa on liian isoja lihajäämiä. Laatikot, joissa tunnistetaan olevan ylimääräisiä lihajäämiä, ajetaan selvitykseen eikä pesukoneelle. Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään 3D-anturin hyviä ja huonoja puolia, sekä tarkastellaan eroavaisuuksia konenäköjärjestelmiin ja alkeellisiin anturijärjestelmiin. Lopussa pohditaan mahdollisia jatkosovelluksia 3D-antureille elintarviketeknologian sovelluksissa.
Tutkimus osoitti että 3D-anturit ovat hyvä lisä vakiintuneiden antureiden rinnalle. 3D-anturit tuovat mahdollisuuden mitata kolmiulotteisesti tilavuuksia ja etäisyyksiä kaikista kohteista, jotka heijastavat valoa. Jatkuvasti kehittyvän teknologian ansiosta hinnat ovat jo maltillisella tasolla, joten investointi 3D-antureihin on järkevää. Lisäksi 3D-antureille on olemassa lukuisia muitakin käyttökohteita elintarviketeknologiassa, kuten laadunvalvonnassa sekä tuotannon benchmarkingissa.
Sovelluksen tavoite oli 3D-anturia hyväksikäyttäen luoda ohjaus, joka tunnistaa pesuun menevistä laatikoista ne, joissa on liian isoja lihajäämiä. Laatikot, joissa tunnistetaan olevan ylimääräisiä lihajäämiä, ajetaan selvitykseen eikä pesukoneelle. Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään 3D-anturin hyviä ja huonoja puolia, sekä tarkastellaan eroavaisuuksia konenäköjärjestelmiin ja alkeellisiin anturijärjestelmiin. Lopussa pohditaan mahdollisia jatkosovelluksia 3D-antureille elintarviketeknologian sovelluksissa.
Tutkimus osoitti että 3D-anturit ovat hyvä lisä vakiintuneiden antureiden rinnalle. 3D-anturit tuovat mahdollisuuden mitata kolmiulotteisesti tilavuuksia ja etäisyyksiä kaikista kohteista, jotka heijastavat valoa. Jatkuvasti kehittyvän teknologian ansiosta hinnat ovat jo maltillisella tasolla, joten investointi 3D-antureihin on järkevää. Lisäksi 3D-antureille on olemassa lukuisia muitakin käyttökohteita elintarviketeknologiassa, kuten laadunvalvonnassa sekä tuotannon benchmarkingissa.