Kuluttajien näkemys elintarvikkeiden yhteiseurooppalaisista laatumerkinnöistä
Nuutinen, Antti (2014)
Nuutinen, Antti
Turun ammattikorkeakoulu
2014
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014102114856
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014102114856
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin antavatko laatumerkinnät lisäarvoa elintarvikkeille kuluttajan näkökulmasta. Tämä kysymys on mielenkiintoinen, sillä laatumerkinnät ovat kasvavassa asemassa oleva työkalu, jolla elintarvikealan toimijat koettavat erottua kilpailijoistaan. Aikaisemmissa tutkimuksissa aiheesta tulokset poikkeavat keskenään toisistaan. Laatumerkintöjen ongelmiksi on esitetty kuluttajien riittämätön tieto merkintöjen sisällöistä sekä merkintöjen myöntämisperusteiden ja valvonnan puutteellinen avoimuus.
Opinnäytetyön tutkimusosuus suoritettiin yhteistyössä neljän korkeakoulun kanssa: Artesis Plantjin Hogeschool Belgiasta, Ciencias Farmaceuticasy de la Salud Universidad CEU San Pablo Espanjasta, Scienze dell’Alimentazione e della Nutrizione Umana Universita Campus Bio-Medico di Roma Italiasta sekä Turun ammattikorkeakoulu Suomesta. Opinnäytetyötään tekevät opiskelijat näistä korkeakouluista suunnittelivat kyselytutkimuksen, jota käytettiin kussakin osallistujamaassa. Kyselytutkimusten avulla tutkittiin kuluttajien näkemyksiä viidestä eri laatumerkinnästä, joista neljä on käytössä jokaisessa osallistujamaassa ja yksi on kansallinen.
Kyselytutkimuksen tulosten perusteella laatumerkinnät eivät luo tälle vastaajajoukolle riittävästi lisäarvoa elintarvikkeille, jotta he pitäisivät näitä tuotteita korkealaatuisempina tai he olisivat valmiita maksamaan laatumerkityistä tuotteista enemmän.
Ratkaisuksi laatumerkintöjen uskottavuuden lisäämiseksi esitetään laatumerkintöjen avoimuuden lisäämistä: myöntämiskriteerien ja valvontaelinten tulee olla helposti löydettävissä ja todennettavissa kuluttajalle.
Opinnäytetyön tutkimusosuus suoritettiin yhteistyössä neljän korkeakoulun kanssa: Artesis Plantjin Hogeschool Belgiasta, Ciencias Farmaceuticasy de la Salud Universidad CEU San Pablo Espanjasta, Scienze dell’Alimentazione e della Nutrizione Umana Universita Campus Bio-Medico di Roma Italiasta sekä Turun ammattikorkeakoulu Suomesta. Opinnäytetyötään tekevät opiskelijat näistä korkeakouluista suunnittelivat kyselytutkimuksen, jota käytettiin kussakin osallistujamaassa. Kyselytutkimusten avulla tutkittiin kuluttajien näkemyksiä viidestä eri laatumerkinnästä, joista neljä on käytössä jokaisessa osallistujamaassa ja yksi on kansallinen.
Kyselytutkimuksen tulosten perusteella laatumerkinnät eivät luo tälle vastaajajoukolle riittävästi lisäarvoa elintarvikkeille, jotta he pitäisivät näitä tuotteita korkealaatuisempina tai he olisivat valmiita maksamaan laatumerkityistä tuotteista enemmän.
Ratkaisuksi laatumerkintöjen uskottavuuden lisäämiseksi esitetään laatumerkintöjen avoimuuden lisäämistä: myöntämiskriteerien ja valvontaelinten tulee olla helposti löydettävissä ja todennettavissa kuluttajalle.