Luomusertifiointiprosessi ja luonnontuotealan yritysten kokemukset luomuvalvonnasta
Anttonen, Simo (2023)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Anttonen, Simo
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202305088287
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202305088287
Tiivistelmä
Luomun ja terveysvaikutteisten luonnon raaka-aineiden kysyntä kasvaa, mutta luonnontuotealan kasvua rajoittavat raaka-aineiden puute sekä pienien yrityksien rajalliset resurssit toiminnan kehittämiseen.
Tässä opinnäytetyössä käsitellään luomuvalvonnan eri osa-alueita keskittyen keruutuotteita tuottaviin ja jatkojalostaviin yrityksiin. Nykyisin vastuu luomuvalvonnasta jakautuu ELY-keskusten, Ruokaviraston ja Valviran kesken, joiden toimintaa ohjaavat erityisesti EU:n asetus luomutuotannolle sekä kansallinen laki luomutuotannosta. Teoriaosuudessa käydään läpi luo-mua käsitteenä ja lyhyesti luonnontuotealan ominaispiirteitä, keruutuotteiden verotusta, luomua ohjaavaa lainsäädäntöä sekä itse luomuvalvontaa.
Tämä työ on tehty toimeksiantona Arktiset Aromit ry:lle keväällä 2023. Luomuvalvontaan liittyvien aineistojen opiskelemisen ja toimeksiantajalta saadun tiedon pohjalta olen saanut huomata luomuvalvontaan liittyvän byrokratiaa.
Työn tavoitteena olikin kartoittaa luomuvalvontaan kuuluvien yritysten kokemuksia ja erityi-sesti ehdotuksia luomuvalvonnan kehittämiseksi. Kyselyn tulosten perusteella voidaan suun-nitella mahdollisia jatkotoimenpiteitä yritysten tarpeiden mukaisesti ja mahdollisuuksia jatkotutkimukselle. Tulosten valossa luomu on alalla kilpailukeino, ja riittävät keruualueet takaisivat raaka-aineiden saannin. Vaikka ala on vientivetoinen, myös kiinnostusta vielä isompaan vientiin löytyy. Tämän vuoksi on tarpeellista helpottaa luomuvalvontaan kuulumista, kouluttaa toimijoita luomutuotannon säädöksistä ja antaa mahdollisuuksia sekä parempi toimintoympä-ristö tulevaisuuden luomutoimijoille.
Tässä opinnäytetyössä käsitellään luomuvalvonnan eri osa-alueita keskittyen keruutuotteita tuottaviin ja jatkojalostaviin yrityksiin. Nykyisin vastuu luomuvalvonnasta jakautuu ELY-keskusten, Ruokaviraston ja Valviran kesken, joiden toimintaa ohjaavat erityisesti EU:n asetus luomutuotannolle sekä kansallinen laki luomutuotannosta. Teoriaosuudessa käydään läpi luo-mua käsitteenä ja lyhyesti luonnontuotealan ominaispiirteitä, keruutuotteiden verotusta, luomua ohjaavaa lainsäädäntöä sekä itse luomuvalvontaa.
Tämä työ on tehty toimeksiantona Arktiset Aromit ry:lle keväällä 2023. Luomuvalvontaan liittyvien aineistojen opiskelemisen ja toimeksiantajalta saadun tiedon pohjalta olen saanut huomata luomuvalvontaan liittyvän byrokratiaa.
Työn tavoitteena olikin kartoittaa luomuvalvontaan kuuluvien yritysten kokemuksia ja erityi-sesti ehdotuksia luomuvalvonnan kehittämiseksi. Kyselyn tulosten perusteella voidaan suun-nitella mahdollisia jatkotoimenpiteitä yritysten tarpeiden mukaisesti ja mahdollisuuksia jatkotutkimukselle. Tulosten valossa luomu on alalla kilpailukeino, ja riittävät keruualueet takaisivat raaka-aineiden saannin. Vaikka ala on vientivetoinen, myös kiinnostusta vielä isompaan vientiin löytyy. Tämän vuoksi on tarpeellista helpottaa luomuvalvontaan kuulumista, kouluttaa toimijoita luomutuotannon säädöksistä ja antaa mahdollisuuksia sekä parempi toimintoympä-ristö tulevaisuuden luomutoimijoille.