A LA CARTE -ANNOSTEN KEHITTÄMINEN RAVINTOLA HOTKUUN
Syrjälä, Vesa (2014)
Syrjälä, Vesa
Lapin ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014053111203
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014053111203
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö käsittelee à la carte -annosten suunnittelua Kuusamossa sijaitsevaan Ravintola Hotkuun. Työn lähtökohtina oli uusien tuotteiden suunnittelu ja sitä kautta tuotekehitysprosessin luominen yritykseen. Työssä lähdettiin tavoittelemaan uudenlaista innovatiivista tuotekehitysprosessia, jota yrityksessä ei aikaisemmin ole käytetty. Muutoksen alla olevaan yritykseen luotiin toimintatapa, jota pystytään hyödyntämään vastaisuudessakin. Yritykseen tehty opinnäytetyö oli ensimmäinen sen toiminta-aikana.
Ravintola Hotku on kesällä 2013 toimintansa aloittanut ravintola-alan yritys, joka tuottaa ravintola- ja tilauspalveluita. Ravintola sijaitsee Kuusamon keskustassa ja sen tärkeimpiä myyntituotteita ovat lounas, päivällinen, á la carte ja tilauspalvelut. Ravintolassa käy myös säännöllisesti bändejä esiintymässä ja soittamassa tanssimusiikkia.
Työ toteutettiin toiminnallisena ja sen aikana käytettiin laadullista menetelmää. Kolmessa osassa toteutetussa työssä ensimmäinen kolmannes keskittyi tiedonhakuun ja kehitystyön pohjustamiseen. Lähteinä työssä käytettiin alueen matkailutilastoja, tietoa asiakaskäyttäytymisestä sekä tuotekehitysprosessin eri teorioita. Toisessa vaiheessa toteutettiin innovointitilaisuus, jossa yrityksen työntekijät ideoivat uusia tuotteita. Kolmannessa vaiheessa ideoidut tuotteet valmistettiin ja niiden laatua ja toimivuutta testattiin ja paranneltiin.
Tuloksina työstä ravintolan uudelle ruokalistalle valmistui seitsemän uutta à la carte -annosta, jotka otetaan käyttöön yrityksessä. Lisäksi työstä kehitettiin samalla yrityksen toimintaan sopiva tuotekehitysmalli, jota yritys pystyy hyödyntämään kehittäessään tuotteita.
Muutoksen alla olevassa yritys hakee vielä toimintatapojaan ja sinne toteutettu toimintatavan luominen edesauttaa muiden toimeksiantojen toteuttamista. Prosessin aikana kehitettiin 7 uutta annosta, jotka innovoitiin hyödyntäen haettua ja työntekijöiltä saatua tietoa sekä toimeksiantajan toiveita. Toimeksiannon aikana havaittiin yrityksessä olevia potentiaalisia voimavaroja. Yrityksen henkilökunnan ammatillista osaamista ja tietoa työympäristön toimivuudesta tullaan hyödyntämään tulevissa tuotekehityksissä.
Ravintola Hotku on kesällä 2013 toimintansa aloittanut ravintola-alan yritys, joka tuottaa ravintola- ja tilauspalveluita. Ravintola sijaitsee Kuusamon keskustassa ja sen tärkeimpiä myyntituotteita ovat lounas, päivällinen, á la carte ja tilauspalvelut. Ravintolassa käy myös säännöllisesti bändejä esiintymässä ja soittamassa tanssimusiikkia.
Työ toteutettiin toiminnallisena ja sen aikana käytettiin laadullista menetelmää. Kolmessa osassa toteutetussa työssä ensimmäinen kolmannes keskittyi tiedonhakuun ja kehitystyön pohjustamiseen. Lähteinä työssä käytettiin alueen matkailutilastoja, tietoa asiakaskäyttäytymisestä sekä tuotekehitysprosessin eri teorioita. Toisessa vaiheessa toteutettiin innovointitilaisuus, jossa yrityksen työntekijät ideoivat uusia tuotteita. Kolmannessa vaiheessa ideoidut tuotteet valmistettiin ja niiden laatua ja toimivuutta testattiin ja paranneltiin.
Tuloksina työstä ravintolan uudelle ruokalistalle valmistui seitsemän uutta à la carte -annosta, jotka otetaan käyttöön yrityksessä. Lisäksi työstä kehitettiin samalla yrityksen toimintaan sopiva tuotekehitysmalli, jota yritys pystyy hyödyntämään kehittäessään tuotteita.
Muutoksen alla olevassa yritys hakee vielä toimintatapojaan ja sinne toteutettu toimintatavan luominen edesauttaa muiden toimeksiantojen toteuttamista. Prosessin aikana kehitettiin 7 uutta annosta, jotka innovoitiin hyödyntäen haettua ja työntekijöiltä saatua tietoa sekä toimeksiantajan toiveita. Toimeksiannon aikana havaittiin yrityksessä olevia potentiaalisia voimavaroja. Yrityksen henkilökunnan ammatillista osaamista ja tietoa työympäristön toimivuudesta tullaan hyödyntämään tulevissa tuotekehityksissä.