ASSCON VP3000 -höyryfaasiuunin juotosprosessin evaluointi
Laine, Tommi (2014)
Laine, Tommi
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405219061
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405219061
Tiivistelmä
Tämä insinöörityö tehtiin Hyrles Oy:n elektroniikkaosastolle Lohjalla. Työn tavoitteena oli tutkia ASSCON VP3000 -höyryfaasiuunin juotosprosessin vakautta ja juotettavan kappaleen massan vaihtelun vaikutusta juotosprofiiliin höyryfaasiuunilla juotettaessa.
Tutkimukset suoritettiin tekemällä lämpötilaprofiilimittauksia höyryfaasiuunille suunnitellulla profilointilaitteella. Mittauksissa käytettiin profilointilaitteen mittalevyä, jonka massaa kasvatettiin kuparipainoilla. Lämpötilaprofiilimittauksia tehtiin tyhjällä mittalevyllä ja kuudella lisätyllä massalla. Massat vaihtelivat 50 - 500 gramman välillä.
Tuloksista havaittiin, että juotosprosessi piteni sitä mukaa, kun massaa lisättiin, mutta sillä ei ollut vaikutusta juotteen sula-aikaan. Tuloksista havaittiin myös, että vaikka mittalevyn massa pidettiin vakiona, juotosprosessin ja sula-ajan pituus vaihteli jonkin verran joillain mittauskerroilla. Vaihtelut eivät kuitenkaan olleet merkittäviä ja juotosprofiili pysyi jokaisessa mittauksessa juottamisen kannalta hyvänä.
Työlle asetetut tavoitteet saavutettiin, sillä suoritetuista mittauksista nähtiin, että höyryfaasiuunin juotosprosessi on pienistä vaihteluista huolimatta stabiili. Opittiin myös miten juotettavan kohteen massan vaihtelu vaikuttaa juotosprofiiliin.
Tutkimukset suoritettiin tekemällä lämpötilaprofiilimittauksia höyryfaasiuunille suunnitellulla profilointilaitteella. Mittauksissa käytettiin profilointilaitteen mittalevyä, jonka massaa kasvatettiin kuparipainoilla. Lämpötilaprofiilimittauksia tehtiin tyhjällä mittalevyllä ja kuudella lisätyllä massalla. Massat vaihtelivat 50 - 500 gramman välillä.
Tuloksista havaittiin, että juotosprosessi piteni sitä mukaa, kun massaa lisättiin, mutta sillä ei ollut vaikutusta juotteen sula-aikaan. Tuloksista havaittiin myös, että vaikka mittalevyn massa pidettiin vakiona, juotosprosessin ja sula-ajan pituus vaihteli jonkin verran joillain mittauskerroilla. Vaihtelut eivät kuitenkaan olleet merkittäviä ja juotosprofiili pysyi jokaisessa mittauksessa juottamisen kannalta hyvänä.
Työlle asetetut tavoitteet saavutettiin, sillä suoritetuista mittauksista nähtiin, että höyryfaasiuunin juotosprosessi on pienistä vaihteluista huolimatta stabiili. Opittiin myös miten juotettavan kohteen massan vaihtelu vaikuttaa juotosprofiiliin.