Maidon laadunhallinta automaattilypsytiloilla
Riihiaho, Jouni; Nivala, Paavo (2013)
Riihiaho, Jouni
Nivala, Paavo
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052911570
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052911570
Tiivistelmä
Suomessa tuotetusta maidosta jo viidesosa lypsetään automaattilypsytiloilla. Automaattilypsy on järjestelmänä hyvin erilainen kuin tavanomaiset parsi- ja lypsyasemaratkaisut ja sen voimakas yleistyminen viime vuosina on kasvattanut maidonlaatuun liittyviä ongelmia monilla robottitiloilla.
Selvitimme tutkimuksessamme, millaisiin asioihin tilat maidontuotannossa kiinnittävät huomiota, sekä minkälaisilla toimintatavoilla ja rutiineilla tilat hallitsevat maidon laatua. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena yhdessä ProAgria Maatalouden Laskentakeskuksen kanssa. Kyselylomake lähetettiin sähköisessä muodossa neljällesadalle henkilölle Webrobol -ohjelmalla ja saatu aineisto käsiteltiin SPSS Statistics -ohjelmalla. Kysely muodostui yhteensä 53 kysymyksestä, joista seitsemän oli sanallisia ja loput monivalintaisia. Vastauksia tuli 129, joten vastausprosentiksi tuli 32.
Hinnoitteluun perustuvien maidon laatukriteerien, eli somaattisten solujen ja bakteerien määrät olivat kyselyyn osallistuneilla tiloilla hyvin hallussa, sillä 87 % vas-tasi maidon laadun olevan vakaalla tasolla. Antibioottivahinkojen määrä yllätti, sillä antibioottimaitoa oli päässyt jossakin vaihessa tilatankkiin 18 %:lla vastanneista tiloista. Tutkimuksessamme selvisi myös, että kolme tärkeintä tietoa tuotannonhallintaohjelmistosta ovat lypsyviive ja utareterveyslistat sekä lypsykerrat. Vaikeinta robottilypsyssä mainittiin olevan ruokinnan onnistuminen.
Selvitimme tutkimuksessamme, millaisiin asioihin tilat maidontuotannossa kiinnittävät huomiota, sekä minkälaisilla toimintatavoilla ja rutiineilla tilat hallitsevat maidon laatua. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena yhdessä ProAgria Maatalouden Laskentakeskuksen kanssa. Kyselylomake lähetettiin sähköisessä muodossa neljällesadalle henkilölle Webrobol -ohjelmalla ja saatu aineisto käsiteltiin SPSS Statistics -ohjelmalla. Kysely muodostui yhteensä 53 kysymyksestä, joista seitsemän oli sanallisia ja loput monivalintaisia. Vastauksia tuli 129, joten vastausprosentiksi tuli 32.
Hinnoitteluun perustuvien maidon laatukriteerien, eli somaattisten solujen ja bakteerien määrät olivat kyselyyn osallistuneilla tiloilla hyvin hallussa, sillä 87 % vas-tasi maidon laadun olevan vakaalla tasolla. Antibioottivahinkojen määrä yllätti, sillä antibioottimaitoa oli päässyt jossakin vaihessa tilatankkiin 18 %:lla vastanneista tiloista. Tutkimuksessamme selvisi myös, että kolme tärkeintä tietoa tuotannonhallintaohjelmistosta ovat lypsyviive ja utareterveyslistat sekä lypsykerrat. Vaikeinta robottilypsyssä mainittiin olevan ruokinnan onnistuminen.