Hiljainen tieto apulaisohjaajuudessa
Jumppanen, Julia (2013)
Jumppanen, Julia
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201304013799
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201304013799
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tarkastelee hiljaisen tiedon merkitystä apulaisohjaajuudessa. Työn pääpaino on tutkia, miten hiljainen tieto liittyy apulaisohjaajaksi oppimiseen ja ammattikuvan ymmärtämiseen sekä ammatilliseen kasvuun. Työ on suunnattu media-alan opiskelijoille sekä ammattilaisille, jotka jakavat hiljaista tietoaan työympäristössä.
Opinnäytetyössä selvitetään hiljaisen tiedon näkyvyyttä ja havaitsemista kirjoittajan omien kokemusten kautta. Hiljaista tietoa ja apulaisohjaajuutta tutkitaan perehtymällä kirjallisuuteen, ja haastattelemalla elokuva- ja televisioalan ammattilaista sekä opiskelijaa. Työssä pääpaino on kirjoittajan omien kokemusten reflektoimisessa.
Opinnäytetyön tuloksena ilmeni, että apulaisohjaajaosastolla hiljainen tieto vaikuttaa jatkuvasti. Hiljainen tieto ei ole kuitenkaan näkyvää, koska se on osittain ammatillisuuden määre ja hiljaisen tiedon määrä on suhteellinen yksilön työkokemukseen. Mestari – kisälli -metodi on tehokas tapa opettaa hiljaista tietoa ja se on edelleen yleinen käytäntö media-alalla perehdyttämisessä.
Opinnäytetyössä selvitetään hiljaisen tiedon näkyvyyttä ja havaitsemista kirjoittajan omien kokemusten kautta. Hiljaista tietoa ja apulaisohjaajuutta tutkitaan perehtymällä kirjallisuuteen, ja haastattelemalla elokuva- ja televisioalan ammattilaista sekä opiskelijaa. Työssä pääpaino on kirjoittajan omien kokemusten reflektoimisessa.
Opinnäytetyön tuloksena ilmeni, että apulaisohjaajaosastolla hiljainen tieto vaikuttaa jatkuvasti. Hiljainen tieto ei ole kuitenkaan näkyvää, koska se on osittain ammatillisuuden määre ja hiljaisen tiedon määrä on suhteellinen yksilön työkokemukseen. Mestari – kisälli -metodi on tehokas tapa opettaa hiljaista tietoa ja se on edelleen yleinen käytäntö media-alalla perehdyttämisessä.