Malliateriat ravintosisältölaskelmineen kuuden viikon kiertävästä ruokalistasta : Case:Kauhajoen Yhteiskoulun keskuskeittiö
Rinta-Kauhajärvi, Birgit; Lusa, Marika (2009)
Rinta-Kauhajärvi, Birgit
Lusa, Marika
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912036899
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200912036899
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Kauhajoen kaupungin Yhteiskoulun keskuskeittiö. Kehittämistyön ensisijaisena tavoitteena oli muodostaa kuuden viikon kiertävästä lounasruokalistasta malliateriat sekä ravintosisältölaskelmat ohjaamaan asiakkaita ravitsemuksellisesti tasapainoisen ja monipuolisen koululounaan muodostamiseen. Ravintosisältölaskelmissa käytettiin apuna Jamix-ruokaohjelmaa, jonka rinnalla keskuskeittiöllä on käytössä Jamix-varasto-ohjelma. Ohjelman avulla pystyttiin laskemaan tarjolla olevista koululounaista kuuden viikon ajalta keskiarvot, niin ravintosisältöjen kuin raaka-ainekustannustenkin osalta.
Käytössä olevat ruokaohjeet syötettiin Jamix-ruokaohjelmaan, käyttäen raaka-aineissa merkittäviltä osin myös tuotemerkkejä. Ruokaohjeet vakioitiin.
Jamix-ruokaohjelma laskee ravintosisältöjä ruokaohjeille, aterioille sekä koko ruokalistalle. Keskuskeittiöllä on käytössä kuuden viikon kiertävä lounaslista. Tässä työssä ravintoainetiheyttä arvioitiin keskeisten ravintoaineiden osalta, keskiarvona kuuden viikon ajanjaksolla. Energiaravintoaineiden osuutta arvioitiin niin ikään kuuden viikon keskiarvolla. Saatuja tuloksia verrattiin Suomalaisiin ravitsemussuosituksiin (2005) sekä Kouluruokailusuosituksiin (2008). Jokaisesta kolmestakymmenestä tarjolla olevasta lounaasta otettiin kuvat digikameralla asetettavaksi päivittäin esille keskuskeittiön ruokasalin asiakkaille. Malliateriat ja ravintosisältölaskelmat kertovat ruokalistan tämänhetkisen ravitsemuksellisen laadun. Käytössä olevia ruokaohjeita ei muutettu kehittämistyön aikana.
Malliaterioiden toivotaan auttavan asiakkaita kokoamaan täysipainoinen, suositusten mukainen koululounas. Ravintosisältölaskelmat kertovat tarjottavan lounaan tämänhetkisen ravitsemuksellisen laadun, raaka-ainevalinnoilla voidaan jatkossa vaikuttaa ruoan ravitsemukselliseen tasoon.
Avainsanat: kouluruokailu, ravitsemus, ravitsemussuositukset, ruokaohjeet
Käytössä olevat ruokaohjeet syötettiin Jamix-ruokaohjelmaan, käyttäen raaka-aineissa merkittäviltä osin myös tuotemerkkejä. Ruokaohjeet vakioitiin.
Jamix-ruokaohjelma laskee ravintosisältöjä ruokaohjeille, aterioille sekä koko ruokalistalle. Keskuskeittiöllä on käytössä kuuden viikon kiertävä lounaslista. Tässä työssä ravintoainetiheyttä arvioitiin keskeisten ravintoaineiden osalta, keskiarvona kuuden viikon ajanjaksolla. Energiaravintoaineiden osuutta arvioitiin niin ikään kuuden viikon keskiarvolla. Saatuja tuloksia verrattiin Suomalaisiin ravitsemussuosituksiin (2005) sekä Kouluruokailusuosituksiin (2008). Jokaisesta kolmestakymmenestä tarjolla olevasta lounaasta otettiin kuvat digikameralla asetettavaksi päivittäin esille keskuskeittiön ruokasalin asiakkaille. Malliateriat ja ravintosisältölaskelmat kertovat ruokalistan tämänhetkisen ravitsemuksellisen laadun. Käytössä olevia ruokaohjeita ei muutettu kehittämistyön aikana.
Malliaterioiden toivotaan auttavan asiakkaita kokoamaan täysipainoinen, suositusten mukainen koululounas. Ravintosisältölaskelmat kertovat tarjottavan lounaan tämänhetkisen ravitsemuksellisen laadun, raaka-ainevalinnoilla voidaan jatkossa vaikuttaa ruoan ravitsemukselliseen tasoon.
Avainsanat: kouluruokailu, ravitsemus, ravitsemussuositukset, ruokaohjeet