Ravintolayritysten tuotteet ja palvelut ikääntyvän väestön tarpeisiin
Kallionranta, Tiina; Suomela, Heli (2012)
Kallionranta, Tiina
Suomela, Heli
Hämeen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012121920102
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012121920102
Tiivistelmä
TIIVISTELMÄ
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa Forssan seudun ruokaravintoloiden valmiuksia vastata palveluillaan ikääntyneen asiakaskunnan suurenevaan määrään. Tavoitteena oli teemahaastattelun avulla kerätä tietoa siitä,miten Forssan seudun ruokaravintolat voisivat luoda, uudistaa sekä kehittää palveluitaan ja tuotteitaan niin, että ne tukisivat ikääntyneiden hyvää ravitsemusta. Opinnäytetyö on osa kansainvälistä Bio Life -projektia (Business Innovation Opportunities – Life Improvement and Food for the Elderly), jonka yhtenä tavoitteena on kehittää uusia tuotteita ja palveluita tukemaan ikääntyvien terveellistä ravitsemusta.
Aikaisemmissa tutkimuksissa ilmeni, että ikääntyneet ovat kiinnostuneita ruoan ravitsemuksellisuudesta. Ikääntyneiden ruokailutottumuksiin vaikuttavat mieltymykset, sosiaaliset tekijät, taloudellinen tilanne sekä ikääntymisen myötä tuomat fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset tekijät. Palvelun laadun kannalta ratkaisevaa on, miten ruokaravintolat pystyvät vastaamaan etukäteisodotuksiin. Lisäpalveluilla tuotetaan asiakkaille heidän tarpeitaan vastaavaa, yksilöllistä palvelua.
Tiedot kerättiin teemahaastattelulla ja vastausten analysoinnissa käytettiin induktiivista sisällönanalyysiä. Tutkimukseen osallistui seitsemän Forssalaisen lounasruokaravintolan esimiestä. Tulosten perusteella valtaosa haastateltavista ei tiedä ikääntyneiden ravitsemussuosituksia, eivätkä yritykset panosta tuotteiden terveellisyyteen. Tuotteissa huomioitiin maku, perinteisyys
ja valmistustapa. Ikääntyneiden toiveita ja heiltä saatua palautetta käytetään hyödyksi tuotteita ja palveluita kehitettäessä. Kehitysnäkymät painottuvat kotiinkuljetukseen, ympäristön viihtyisyyteen ja toimivuuteen. Luomu- ja lähiruoan osuus tuotteissa on vähäistä ja tämäkin nousi yhdeksi kehitysajatukseksi. Kehittämisehdotuksina tuli esille lisäkoulutustarve ravitsemussuosituksista sekä pohdinnan tarve, miten lähi- ja luomutuotteista saataisiin kilpailukykyisiä.
Jatkotutkimusehdotukseksi esitettiin kartoitusta, mitkä ovat ikääntyneiden odotukset ja tarpeet ravintoloiden tuotteista ja palveluista.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa Forssan seudun ruokaravintoloiden valmiuksia vastata palveluillaan ikääntyneen asiakaskunnan suurenevaan määrään. Tavoitteena oli teemahaastattelun avulla kerätä tietoa siitä,miten Forssan seudun ruokaravintolat voisivat luoda, uudistaa sekä kehittää palveluitaan ja tuotteitaan niin, että ne tukisivat ikääntyneiden hyvää ravitsemusta. Opinnäytetyö on osa kansainvälistä Bio Life -projektia (Business Innovation Opportunities – Life Improvement and Food for the Elderly), jonka yhtenä tavoitteena on kehittää uusia tuotteita ja palveluita tukemaan ikääntyvien terveellistä ravitsemusta.
Aikaisemmissa tutkimuksissa ilmeni, että ikääntyneet ovat kiinnostuneita ruoan ravitsemuksellisuudesta. Ikääntyneiden ruokailutottumuksiin vaikuttavat mieltymykset, sosiaaliset tekijät, taloudellinen tilanne sekä ikääntymisen myötä tuomat fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset tekijät. Palvelun laadun kannalta ratkaisevaa on, miten ruokaravintolat pystyvät vastaamaan etukäteisodotuksiin. Lisäpalveluilla tuotetaan asiakkaille heidän tarpeitaan vastaavaa, yksilöllistä palvelua.
Tiedot kerättiin teemahaastattelulla ja vastausten analysoinnissa käytettiin induktiivista sisällönanalyysiä. Tutkimukseen osallistui seitsemän Forssalaisen lounasruokaravintolan esimiestä. Tulosten perusteella valtaosa haastateltavista ei tiedä ikääntyneiden ravitsemussuosituksia, eivätkä yritykset panosta tuotteiden terveellisyyteen. Tuotteissa huomioitiin maku, perinteisyys
ja valmistustapa. Ikääntyneiden toiveita ja heiltä saatua palautetta käytetään hyödyksi tuotteita ja palveluita kehitettäessä. Kehitysnäkymät painottuvat kotiinkuljetukseen, ympäristön viihtyisyyteen ja toimivuuteen. Luomu- ja lähiruoan osuus tuotteissa on vähäistä ja tämäkin nousi yhdeksi kehitysajatukseksi. Kehittämisehdotuksina tuli esille lisäkoulutustarve ravitsemussuosituksista sekä pohdinnan tarve, miten lähi- ja luomutuotteista saataisiin kilpailukykyisiä.
Jatkotutkimusehdotukseksi esitettiin kartoitusta, mitkä ovat ikääntyneiden odotukset ja tarpeet ravintoloiden tuotteista ja palveluista.