Ruokablogien pitäjien arvot ja ravitsemusnäkemykset
Valli, Kaisa (2009)
Valli, Kaisa
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200911296428
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200911296428
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää ruokabloggaajien arvomaailmaa ja ruokablo-gien pitäjien ravitsemuskäsityksiä. Lisäksi tavoitteena oli saada selville, kuinka paljon bloggaajat miettivät olemassa olevien ravitsemussuositusten mukaista ra-vitsemuksellista laatua kirjoittaessaan blogia ja miten blogit tuovat esille ravitse-musnäkökulmaa, jos niissä sitä tuodaan esille.
Työn teoriataustana on selvitys hyvästä ravinnosta, ihmisten arvomaailmasta ja ruokien valintaan vaikuttavasti tekijöistä. Lisäksi teoriataustassa on tietoa verkko-kirjoittamisesta ja bloggaamisesta ilmiönä. Teoriataustassa käsitellään niitä tekijöi-tä, jotka vaikuttavat ruoan valintaan ja siihen, mitä ruoassa arvostetaan. Lisäksi käsitellään blogeissa esiintyviä ruokakulttuureja.
Tutkimusmenetelmänä oli teemahaastattelu. Se toteutettiin osittain strukturoidulla haastattelulla. Haastattelun pohjaksi oli ennalta mietitty avoimia kysymyksiä, jotka ohjasivat haastattelijaa haastattelun teossa. Tutkimukseen valittiin kuusi ruoan-valmistukseen tai ravitsemukseen liittyvää blogia. Työ oli kvalitatiivinen eli laadulli-nen tutkimus.
Tutkimuksessa selvisi, että suurin osa arvosti ja itse noudatti terveellistä ruokava-liota, joka kuitenkin oli jokaisen mielestä hieman eri asia. Ruoassa arvostettiin muun muassa lisäaineettomuutta, luonnonmukaisuutta, rasvan hyvää laatua, vi-tamiinipitoisuutta. Tärkeitä arvoja olivat perhe, terveellisyys, liikunta ja hyvä ruoka sekä ystävät. Ravitsemussuosituksia kritisoitiin, mutta myös niitä pidettiin hyvinä perusmalleina ruokavalion koostamisessa. Kaikki vastaajista oli sitä mieltä, että hyvä ja terveellinen ruoka
Avainsanat: blogit, verkkokirjoittaminen, ravitsemus, arvot, ruokakulttuuri
Työn teoriataustana on selvitys hyvästä ravinnosta, ihmisten arvomaailmasta ja ruokien valintaan vaikuttavasti tekijöistä. Lisäksi teoriataustassa on tietoa verkko-kirjoittamisesta ja bloggaamisesta ilmiönä. Teoriataustassa käsitellään niitä tekijöi-tä, jotka vaikuttavat ruoan valintaan ja siihen, mitä ruoassa arvostetaan. Lisäksi käsitellään blogeissa esiintyviä ruokakulttuureja.
Tutkimusmenetelmänä oli teemahaastattelu. Se toteutettiin osittain strukturoidulla haastattelulla. Haastattelun pohjaksi oli ennalta mietitty avoimia kysymyksiä, jotka ohjasivat haastattelijaa haastattelun teossa. Tutkimukseen valittiin kuusi ruoan-valmistukseen tai ravitsemukseen liittyvää blogia. Työ oli kvalitatiivinen eli laadulli-nen tutkimus.
Tutkimuksessa selvisi, että suurin osa arvosti ja itse noudatti terveellistä ruokava-liota, joka kuitenkin oli jokaisen mielestä hieman eri asia. Ruoassa arvostettiin muun muassa lisäaineettomuutta, luonnonmukaisuutta, rasvan hyvää laatua, vi-tamiinipitoisuutta. Tärkeitä arvoja olivat perhe, terveellisyys, liikunta ja hyvä ruoka sekä ystävät. Ravitsemussuosituksia kritisoitiin, mutta myös niitä pidettiin hyvinä perusmalleina ruokavalion koostamisessa. Kaikki vastaajista oli sitä mieltä, että hyvä ja terveellinen ruoka
Avainsanat: blogit, verkkokirjoittaminen, ravitsemus, arvot, ruokakulttuuri