Pieksämäen lukion 2.vuoden opiskelijoiden-kouluruokailun tyytyväisyyskysely
Räihä, Emma; Immonen, Oona; Laitinen, Ida (2012)
Räihä, Emma
Immonen, Oona
Laitinen, Ida
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012072413049
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012072413049
Tiivistelmä
Opinnäytetyö on tehty toimeksiantona Pieksämäen Nuorisotoimelle ja Pieksämäen lasten- ja nuorten työryhmälle. Opinnäytetyön aihe on lähtöisin Pieksämäellä vuonna 2010 toteutetun valtakunnallisen Kouluterveyskyselyn tuloksista, joissa ilmeni kouluruokailun sekä nuorten ravitsemuksen kannalta kehi-tettävää. Työn tavoitteena on antaa tarkempaa tietoa opiskelijoiden ruokailutottumuksista.
Kysely toteutettiin webropol -muodossa Pieksämäen lukiolla luokanvalvojien toimesta. Kohderyhmänä olivat Pieksämäen lukion 2. vuoden oppilaat, jotka ovat olleet mukana valtakunnallisessa Kouluterveys-kyselyssä vuonna 2010. Kohderyhmään kuului 95 henkilöä, joista tähän kyselyyn vastasi 49 (51.6 %). Ai-neisto käsiteltiin Webropol –analysointiohjelman ja Microsoft Office Excel –taulukkolaskennan avulla. Avoimet vastaukset käsiteltiin sisällönanalyysiä käyttäen.
Tulosten mukaan nuoret ovat pääosin tyytyväisiä kouluruoan tarjoiluajankohtaan ja ruoka-annosten riittävyyteen. Vastaajista 67 % ruokailee koulussa päivittäin, 3-4 päivänä viikossa 25 % oppilaista, 1-2 päivänä koulussa ruokailevia on 4 % ja harvemmin 4 % vastaajista. Vastaajista 88 % syö pääruoan koulu-aterialla, salaattia nauttii oppilaista 84 %. Ruokajuomana maitoa/piimää juo oppilaista 61 % ja vettä juo 45 % oppilaista. Leipää ilmoitti syövänsä 77 % oppilaista. 6 % oppilaista vastasi syövänsä jotakin muuta. Tuloksista selviää, että nuoret eivät syö kouluruokaa, koska ovat tyytymättömiä sen makuun, laatuun ja ulkonäköön vaikuttaviin tekijöihin. Teoriatietoon pohjaten usean nuoren kohdalla terveellinen, suoma-laisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio ei toteudu, mikä voi vaarantaa nuoren fyysisen ja psyykkisen kasvun ja kehityksen. Avoimissa vastauksissa tuli ilmi useita nuorten näkökulmasta lähtöisin olevia kouluruokailun kehitysehdotuksia.
Jatkotutkimuksena ammattikoulussa tai peruskoulussa toteutettu vastaavanlainen kysely antaisi paikka-kuntakohtaisia vertailukohteita.
Kysely toteutettiin webropol -muodossa Pieksämäen lukiolla luokanvalvojien toimesta. Kohderyhmänä olivat Pieksämäen lukion 2. vuoden oppilaat, jotka ovat olleet mukana valtakunnallisessa Kouluterveys-kyselyssä vuonna 2010. Kohderyhmään kuului 95 henkilöä, joista tähän kyselyyn vastasi 49 (51.6 %). Ai-neisto käsiteltiin Webropol –analysointiohjelman ja Microsoft Office Excel –taulukkolaskennan avulla. Avoimet vastaukset käsiteltiin sisällönanalyysiä käyttäen.
Tulosten mukaan nuoret ovat pääosin tyytyväisiä kouluruoan tarjoiluajankohtaan ja ruoka-annosten riittävyyteen. Vastaajista 67 % ruokailee koulussa päivittäin, 3-4 päivänä viikossa 25 % oppilaista, 1-2 päivänä koulussa ruokailevia on 4 % ja harvemmin 4 % vastaajista. Vastaajista 88 % syö pääruoan koulu-aterialla, salaattia nauttii oppilaista 84 %. Ruokajuomana maitoa/piimää juo oppilaista 61 % ja vettä juo 45 % oppilaista. Leipää ilmoitti syövänsä 77 % oppilaista. 6 % oppilaista vastasi syövänsä jotakin muuta. Tuloksista selviää, että nuoret eivät syö kouluruokaa, koska ovat tyytymättömiä sen makuun, laatuun ja ulkonäköön vaikuttaviin tekijöihin. Teoriatietoon pohjaten usean nuoren kohdalla terveellinen, suoma-laisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio ei toteudu, mikä voi vaarantaa nuoren fyysisen ja psyykkisen kasvun ja kehityksen. Avoimissa vastauksissa tuli ilmi useita nuorten näkökulmasta lähtöisin olevia kouluruokailun kehitysehdotuksia.
Jatkotutkimuksena ammattikoulussa tai peruskoulussa toteutettu vastaavanlainen kysely antaisi paikka-kuntakohtaisia vertailukohteita.