Luomu- ja kasvisruoan käytön lisäämisen halukkuus helsinkiläisissä päiväkodeissa
Jalovaara, Outi; Ipatti, Eeva (2010)
Jalovaara, Outi
Ipatti, Eeva
Laurea-ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010120317116
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010120317116
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää luomu- ja kasvisruoan käytön lisäämisen halukkuutta helsinkiläisissä päiväkodeissa. Tutkimus toteutettiin kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa tehtiin kysely jo luomuruokaa käyttäville päiväkodeille, minkä avulla saimme tietoja luonnonmukaisen ruoan käyttöön liittyen. Toisessa vaiheessa haastateltiin päiväkodinjohtajia, joilta tiedusteltiin mielipiteitä, motivaatiota ja kiinnostusta luomuruokaa kohtaan sekä samalla saimme välillisesti vanhempien mielipiteitä. Lisäksi tutkimuksella selvitettiin ekologisuuden huomioimista päiväkodeissa.
Opinnäytetyön tavoitteena on yhdessä 4V-hankkeen (4V: Välitä, Vaikuta, Viihdy, Voi hyvin – yhteisöllisyys ja hyvä elinympäristö) kanssa pyrkiä edistämään luomuruoan käyttöä päiväkodeissa sekä selvittää, miten luomu- ja kasvisruoan käyttö soveltuu kasvavalle lapselle. 4V-hanke on ekologisuutta ja kestävää kehitystä päiväkodeissa ja kouluissa edistävä hanke. Lisäksi työssä kerrotaan lapsen terveellisestä ravitsemuksesta ja luomuruoasta päiväkotien vaihtoehtona aikaisempiin tutkimuksiin perustuen.
Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkeilla ja haastatteluilla. Tutkimustulokset analysoitiin sisällönanalyysiä käyttäen. Tutkimuksen tuloksissa tuli esille, että luomuruokaa käyttävissä Steiner- ja Luonnossa kotonaan -päiväkodeissa hinta ei ole ratkaiseva tekijä vaan ennemminkin elämäntapa. Tiedusteltaessa Helsingin kaupungin päiväkodeilta halukkuutta luomu- ja kasvisruoan käytön lisäämiseen huomattiin ongelman olevan lähinnä luomuruoan korkeampi hinta. Tuli myös esille, että vaikka terveysnäkökulma onkin niille tärkeä osa päiväkotiruokailua, he kokivat voimattomuutta vaikuttaa asioihin luomuruoan käyttöönoton suhteen.
Hankkiessamme haastateltavia oli vastikään tullut tieto päiväkotien ruokahuollon siirtymisestä Palmialle, joka on catering- ja toimitilapalveluja tuottava liikelaitos, mikä vaikutti negatiivisesti halukkuuteen osallistua haastatteluun. Tämän takia aineiston hankinta oli haasteellista ja tutkimusaineistomme jäi odotettua pienemmäksi. Tulosten luotettavuuden puolesta puhuu se, että linjaukset ovat samat helsinkiläisissä päiväkodeissa. Samansuuntaiset vastaukset siis toistuvat haastattelun eri kysymysten kohdalla.
Opinnäytetyön jatkotutkimusaiheena voisi olla tutkimus siitä, kuinka Palmiaan siirtyminen on vaikuttanut päiväkotiruoan terveellisyyteen ja laatuun, onko päiväkotiruoka merkittävästi muuttunut ja mitä mieltä lapset, vanhemmat ja henkilökunta ovat muutoksesta.
Opinnäytetyön tavoitteena on yhdessä 4V-hankkeen (4V: Välitä, Vaikuta, Viihdy, Voi hyvin – yhteisöllisyys ja hyvä elinympäristö) kanssa pyrkiä edistämään luomuruoan käyttöä päiväkodeissa sekä selvittää, miten luomu- ja kasvisruoan käyttö soveltuu kasvavalle lapselle. 4V-hanke on ekologisuutta ja kestävää kehitystä päiväkodeissa ja kouluissa edistävä hanke. Lisäksi työssä kerrotaan lapsen terveellisestä ravitsemuksesta ja luomuruoasta päiväkotien vaihtoehtona aikaisempiin tutkimuksiin perustuen.
Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkeilla ja haastatteluilla. Tutkimustulokset analysoitiin sisällönanalyysiä käyttäen. Tutkimuksen tuloksissa tuli esille, että luomuruokaa käyttävissä Steiner- ja Luonnossa kotonaan -päiväkodeissa hinta ei ole ratkaiseva tekijä vaan ennemminkin elämäntapa. Tiedusteltaessa Helsingin kaupungin päiväkodeilta halukkuutta luomu- ja kasvisruoan käytön lisäämiseen huomattiin ongelman olevan lähinnä luomuruoan korkeampi hinta. Tuli myös esille, että vaikka terveysnäkökulma onkin niille tärkeä osa päiväkotiruokailua, he kokivat voimattomuutta vaikuttaa asioihin luomuruoan käyttöönoton suhteen.
Hankkiessamme haastateltavia oli vastikään tullut tieto päiväkotien ruokahuollon siirtymisestä Palmialle, joka on catering- ja toimitilapalveluja tuottava liikelaitos, mikä vaikutti negatiivisesti halukkuuteen osallistua haastatteluun. Tämän takia aineiston hankinta oli haasteellista ja tutkimusaineistomme jäi odotettua pienemmäksi. Tulosten luotettavuuden puolesta puhuu se, että linjaukset ovat samat helsinkiläisissä päiväkodeissa. Samansuuntaiset vastaukset siis toistuvat haastattelun eri kysymysten kohdalla.
Opinnäytetyön jatkotutkimusaiheena voisi olla tutkimus siitä, kuinka Palmiaan siirtyminen on vaikuttanut päiväkotiruoan terveellisyyteen ja laatuun, onko päiväkotiruoka merkittävästi muuttunut ja mitä mieltä lapset, vanhemmat ja henkilökunta ovat muutoksesta.