Opetussuunnitelman uudistamistyö ja ravitsemusopetus Savonia-ammattikorkeakoulun terveysalalla 2006
Aalto, Sari (2006)
Aalto, Sari
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2006
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-52
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-52
Tiivistelmä
Ravitsemus on keskeinen terveyteen vaikuttava tekijä. Perusterveydenhuollossa ravitsemustiedon hyödyntäminen eri sairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä on vielä nykyäänkin liian vähäistä. Ravitsemusterapeuttien virkoja ei ole riittävästi perusterveydenhuollossa. Ravitsemusosaamisen tarve kohdistuu myös muihin terveysalan ammattilaisiin. Terveysalan ammattilaisten ravitsemusosaaminen ei ole kuitenkaan riittävää. Ravitsemusopetuksen kehittäminen jo ammatillisessa peruskoulutuksessa on yksi tärkeä askel ravitsemusosaamisen lisäämiseksi. Ammattikorkeakouluista valmistuvien sairaanhoitajien, terveydenhoitajien ja kätilöiden ravitsemusosaamiseen on kiinnitettävä huomiota jo koulutuksen aikana. Ravitsemuksen tuntimääriä on pyrittävä lisäämään joko lisäämällä itsenäisiä ravitsemuksen opetuskokonaisuuksia tai integroimalla ravitsemuksen tunteja muihin oppiaineisiin. Kehittämistehtävässäni olen kuvannut opetussuunnitelmatyötä ravitsemusopetuksennäkökulmasta Savonia-ammattikorkeakoulun terveysalan yksikössä. Ravitsemuksen tuntimäärät kasvavat uuden opetussuunnitelman myötä hoitotyön koulutusohjelmassa selvästi. Uutta opetussuunnitelmaa aletaan toteuttaa uusille aloittaville opiskelijoille syksystä 2006 alkaen. Nutrition has fundamental effects on human health and disease. The use of nutrition knowledge is not efficient enough in public health care when treating or preventing diseases. In public health care there is notenough positions for authorized nutritionists. This is why all health care professionals have practical need for basics of nutrition knowledge. Unfortunately nutrition knowledge of all health care professionals is not adequate. One important step in improving nutrition knowledge of health care professionals is increasing nutrition teaching in basic professional training. Nutrition knowledge of graduating registered nurses, public health nurses and midwifes must be increased from current during their studies. The amount of nutrition must be increased either by adding nutrition courses or by integrating morenutrition to current courses. In my development project I have reviewed and renewed the nutrition curriculum of the Savonia University of applied sciences of health professions. As a consequence of the new nutrition curriculum the amount of nutrition teaching will increase in nursing programs significantly from current. The new curriculum will betaken into use during autumn 2006 when new students will start their studies.