Theseus käyttökatko ma 22.4. klo 12 alkaen. Katko jatkuu 22.4. klo 15 asti ja on koko Theseuksen laajuinen. Lisäksi töiden käsittely ja syöttö on estetty ti 23.4. ainakin klo 12 asti. Theseus service break from Mon 22.4. at 12:00. The break will last until 15:00 on Mon 22.4. and is Theseus-wide. In addition, processing and uploading of work will be blocked until at least 12:00 on Tue 23.4.
Sivistyksellisen merkityksen ilmeneminen opetussuunnitelman perusteissa
Tolppanen, Saila (2009-01-15)
Tolppanen, Saila
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2009-01-15
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa
henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1237880762-8
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1237880762-8
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena oli opetussuunnitelman kehittäminen. Tarkoituksena oli selvittää ammattisivistys käsitteenä ja sivistyksellisen sisällön esiintyminen matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla suurtalouskokin koulutuksen opetussuunnitelman ja työssä oppimisen suunnitelman perusteissa. Yhdeksi ydinteemaksi nousi kasvatus. Tutkijoilla on erilaisia käsityksiä tutkimistaan asioista riippuen siitä, millaisen näkökulman he tutkittavaan kohteeseen valitsevat. Tätä kautta tarkentui lähestymistapa aiheeseen. Tutkimus on filosofinen laadullinen tutkimus. Tutkimusongelmaa selvitetään ontologian perustelemana. Ontologia eli oppi olevaisesta on filosofian osa-alue, jossa pohditaan, millainen todellisuus perimmiltään on. Ontologia esittää kysymyksiä todellisuudesta ja siitä, mikä on todellista.
Tutkittavalle tekstille esitettiin kysymyksiä sivistyksen näkökulmasta. Aluksi määriteltiin ja etsittiin aineistosta sanat, jotka liitetään sivistyksen ytimeen. Sen jälkeen aineistosta etsittiin ne kohdat, joissa ontologiseen tarkasteluun perustuen tulkintani mukaan oli sivistyksellinen viittaus ja jotka nousivat esille ammattisivistyksen käsitteen kautta.
Aineistona oli käytössä oleva opetussuunnitelman ja näyttötutkinnon perusteet, catering-alan perustutkinto. Tutkimus tehtiin pääasiassa kesän ja syksyn 2008 aikana. Tutkimuksen tuloksia voidaan käyttää uusia opetussuunnitelmia laadittaessa siten, että sivistyksellinen painoarvo opetuksessa huomioidaan entistä paremmin ja epäeettiseksi tulkittu sisältö muotoillaan kestävällä tavalla. Tutkimus antaa kehittämisvihjeitä opetussuunnitelmien perusteiden muuttamiseen siten, että eettisyys, esteettisyys, työmoraali ja työn laatu kehittyvät ja kasvavalle mahdollistuu hyvä elämä.
Tutkimuksen tuloksena syntyi käsitys siitä miten ja kuinka suuressa määrin opetussuunnitelman perusteissa on sivistyksellistä ainesta. Ymmärrys kasvattamisen merkityksestä sivistyksen ja ammattisivistyksen sekä hyvän elämän saavuttamisessa sisäistyi selvitystyössä oheistuotteena.
Tutkittavalle tekstille esitettiin kysymyksiä sivistyksen näkökulmasta. Aluksi määriteltiin ja etsittiin aineistosta sanat, jotka liitetään sivistyksen ytimeen. Sen jälkeen aineistosta etsittiin ne kohdat, joissa ontologiseen tarkasteluun perustuen tulkintani mukaan oli sivistyksellinen viittaus ja jotka nousivat esille ammattisivistyksen käsitteen kautta.
Aineistona oli käytössä oleva opetussuunnitelman ja näyttötutkinnon perusteet, catering-alan perustutkinto. Tutkimus tehtiin pääasiassa kesän ja syksyn 2008 aikana. Tutkimuksen tuloksia voidaan käyttää uusia opetussuunnitelmia laadittaessa siten, että sivistyksellinen painoarvo opetuksessa huomioidaan entistä paremmin ja epäeettiseksi tulkittu sisältö muotoillaan kestävällä tavalla. Tutkimus antaa kehittämisvihjeitä opetussuunnitelmien perusteiden muuttamiseen siten, että eettisyys, esteettisyys, työmoraali ja työn laatu kehittyvät ja kasvavalle mahdollistuu hyvä elämä.
Tutkimuksen tuloksena syntyi käsitys siitä miten ja kuinka suuressa määrin opetussuunnitelman perusteissa on sivistyksellistä ainesta. Ymmärrys kasvattamisen merkityksestä sivistyksen ja ammattisivistyksen sekä hyvän elämän saavuttamisessa sisäistyi selvitystyössä oheistuotteena.