Uuden kartonkivuoan testaus- ja ylösajoprosessin kehitys
Vahtila, Ilari (2010)
Vahtila, Ilari
Lahden ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010052410358
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010052410358
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin Stora Enso Packaging:in toimeksiannosta Lahdessa. Opinnäytetyöni tavoitteena oli kehittää kartonkivuoan ylösajoprosessia ja optimointia, löytää vuoan vääntyilyyn syitä sekä pyrkiä vaikuttamaan niihin. Vuoan tutkimisessa käytettään differentiaalista pyyhkäisykalorimetriä (DSC), jotta vääntyilyn syitä saataisiin selville. Valmistusprosessin optimointimenetelmien yhteydessä keskitytään enimmäkseen Taguchi -menetelmän soveltuvuuteen vuokaprosessissa. Vuokaprosessin ylösajon kehityksen päätarkoitus oli listata ylösajossa huomioitavat asiat, jotta ylösajoprosessille saadaan laadittua selkeät suoritusohjeet.
Teoriaosassa keskitytään täyteaineiden mahdollisuuksiin vuoan valmistuksessa ja niiden vaikutuksia taloudelliselta, laadulliselta ja käytännölliseltä kannalta. Parametrit ja niillä saavutettavat muutokset tuotteen laadun näkökulmasta käsitellään myös teoriaosuudessa. Lisäksi esitellään työssä käytettyjä menetelmiä ja kerrotaan niiden merkitys opinnäytetyössä.
Käytännön osuudessa selvitettiin kiteisyysasteen vaikutusta muiden parametrien ohella vääntyilyyn. Parametrien vaikutuksia selvitettiin valmistusprosessissa ja ne koottiin helposti luettavaksi listaksi. Myös muita mahdollisia syitä vääntyilyyn selvitettiin ja tutkittiin. Lisäksi Taguchi -menetelmän soveltuvuutta ja käyttöä vuokaprosessissa arvioitiin. Työn lopussa analysoidaan työn tuloksia ja arvioidaan tulevaisuuden kehityskohteita.
Työssä selvisi syitä vuoan vääntyilylle mutta osa niistä on mahdottomia poistaa prosessiteknisistä syistä. Prosessin ylösajoon laadittiin tarkastuslista, jonka mukaan jatkossa voidaan systemaattisemmin saattaa tuote tuotantoon. Tästä saadaan taloudellista hyötyä yritykselle sekä selkeät toimintatavat työntekijöille.
Teoriaosassa keskitytään täyteaineiden mahdollisuuksiin vuoan valmistuksessa ja niiden vaikutuksia taloudelliselta, laadulliselta ja käytännölliseltä kannalta. Parametrit ja niillä saavutettavat muutokset tuotteen laadun näkökulmasta käsitellään myös teoriaosuudessa. Lisäksi esitellään työssä käytettyjä menetelmiä ja kerrotaan niiden merkitys opinnäytetyössä.
Käytännön osuudessa selvitettiin kiteisyysasteen vaikutusta muiden parametrien ohella vääntyilyyn. Parametrien vaikutuksia selvitettiin valmistusprosessissa ja ne koottiin helposti luettavaksi listaksi. Myös muita mahdollisia syitä vääntyilyyn selvitettiin ja tutkittiin. Lisäksi Taguchi -menetelmän soveltuvuutta ja käyttöä vuokaprosessissa arvioitiin. Työn lopussa analysoidaan työn tuloksia ja arvioidaan tulevaisuuden kehityskohteita.
Työssä selvisi syitä vuoan vääntyilylle mutta osa niistä on mahdottomia poistaa prosessiteknisistä syistä. Prosessin ylösajoon laadittiin tarkastuslista, jonka mukaan jatkossa voidaan systemaattisemmin saattaa tuote tuotantoon. Tästä saadaan taloudellista hyötyä yritykselle sekä selkeät toimintatavat työntekijöille.