Terveelliset välipalat - Sokeripalanäyttely Kyläsaaren koululla
Manninen, Maija; Laineenoja, Hanna-Riitta (2017)
Manninen, Maija
Laineenoja, Hanna-Riitta
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017091815182
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017091815182
Tiivistelmä
Tämä projektiluontoinen opinnäytetyö toteutettiin osana kansainvälistä Feel4Diabetes -tutkimushanketta eli Fiilis-hanketta. Suomessa Fiilis-hankkeessa on mukana useita kuntia ja alakouluja Satakunnasta. Fiilis-hankkeen tavoitteena on edistää terveellisiä elintapoja ja ehkäistä tyypin 2 diabetesta lapsiperheissä. Tutkimuksen alussa puolet yhteistyökouluista arvottiin menetelmäkouluiksi ja puolet vertailukouluiksi, jotta hankkeen toimintatapojen tehokkuutta voidaan arvioida ja mitata tieteellisesti.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli toteuttaa interventiona sokeripalanäyttely Kyläsaaren koululla. Projektin tavoitteena oli lisätä Kyläsaaren koulun oppilaiden tietoa terveellisistä välipalavaihtoehdoista. Opinnäytetyön tuotoksena syntyi sokeripalanäyttely, jossa vertailtiin erilaisten välipalojen sokeripitoisuuksia sokeripaloina mitattuna.
Sokeripalanäyttely toteutettiin Kyläsaaren koululla 27.2.-3.3.2017 välisenä aikana. Näyttely pystytettiin koulun ruokalarakennuksen yhteyteen, sille varatulle pöydälle. Esille laitettiin 18 erilaista elintarviketuotetta, joiden sokerimäärät pinottiin sokeripaloina tuotteiden eteen. Näyttelyn yhteydessä oli toiminnallinen osio, jossa oppilaat saivat arvioida yhden erikseen sijoitetun tuotteen sokeripitoisuutta. Luokkiin toimitettiin jokaiselle oppilaalle leikkimielinen kyselylomake, joka sisälsi ravitsemukseen liittyviä väittämiä ja kysymyksiä.
Palaute kerättiin palautelomakkeen avulla opettajilta ja oppilailta. Saaduista palautteista kävi ilmi, että interventio oli hyödyllinen ja kiinnostava. Kyselylomakkeet herättivät oppitunneilla toivottua keskustelua tavallisimpien välipalojen sokeripitoisuuksista.
Jatkotutkimuksena olisi mielenkiintoista selvittää, miten terveelliset välipalavalinnat ja ruokailutottumukset vaikuttavat kouluikäisen jaksamiseen ja hyvinvointiin.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli toteuttaa interventiona sokeripalanäyttely Kyläsaaren koululla. Projektin tavoitteena oli lisätä Kyläsaaren koulun oppilaiden tietoa terveellisistä välipalavaihtoehdoista. Opinnäytetyön tuotoksena syntyi sokeripalanäyttely, jossa vertailtiin erilaisten välipalojen sokeripitoisuuksia sokeripaloina mitattuna.
Sokeripalanäyttely toteutettiin Kyläsaaren koululla 27.2.-3.3.2017 välisenä aikana. Näyttely pystytettiin koulun ruokalarakennuksen yhteyteen, sille varatulle pöydälle. Esille laitettiin 18 erilaista elintarviketuotetta, joiden sokerimäärät pinottiin sokeripaloina tuotteiden eteen. Näyttelyn yhteydessä oli toiminnallinen osio, jossa oppilaat saivat arvioida yhden erikseen sijoitetun tuotteen sokeripitoisuutta. Luokkiin toimitettiin jokaiselle oppilaalle leikkimielinen kyselylomake, joka sisälsi ravitsemukseen liittyviä väittämiä ja kysymyksiä.
Palaute kerättiin palautelomakkeen avulla opettajilta ja oppilailta. Saaduista palautteista kävi ilmi, että interventio oli hyödyllinen ja kiinnostava. Kyselylomakkeet herättivät oppitunneilla toivottua keskustelua tavallisimpien välipalojen sokeripitoisuuksista.
Jatkotutkimuksena olisi mielenkiintoista selvittää, miten terveelliset välipalavalinnat ja ruokailutottumukset vaikuttavat kouluikäisen jaksamiseen ja hyvinvointiin.