Mocktailien tunnelmamuotoilua : Hyvästä mielenkiintoiseksi
Myllylä, Mari (2017)
Myllylä, Mari
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017060913052
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017060913052
Tiivistelmä
Tavoitteena oli selvittää kuluttajien näkemys siitä, mitä piirteitä mielenkiintoiset mocktailit eli alkoholittomat cocktailit sisältävät. Teemana oli hyvästä mielenkiintoiseksi ja tavoitteisiin pyrittiin pääsemään tunnelmamuotoilun keinoja käyttäen. Tämä tarkoitti käytännössä mocktailien tarkastelua tarinallisuuden ja moniaistisuuden kautta. Työ tehtiin HOK-Elannon ravintolatoimialalle.
Opinnäytetyö tehtiin kehittämistutkimuksena, eli kyseessä oli laadullinen tutkimusote. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin osallistuvaa havainnointia. Tutkija keräsi tutkimusaineiston 30.11.2016 ja 9.2.2017 innovaatiotyöpajoissa, jotka kantoivat nimeä Mocktail School. Niissä tapahtunut tuotekehitys oli yhteiskehittämistä.
Työpajoissa osallistujat kehittivät 2 - 3 hengen ryhmissä mocktaileja neljän eri vaiheen kautta: Muisto, Tarina, Reseptiikka ja Mocktail. Ensin valittiin muisto, josta nostettiin esiin kohokohdat ja lisättiin aistihavaintoja, jolloin syntyi tarina. Reseptiikka luotiin tarinan pohjalta, ja työpajojen lopussa tuloksena olivat valmiit mocktailit.
Tutkimusaineistot dokumentoitiin videotallenteiksi ja valokuviksi. Lisäksi tutkimusaineistoksi kerättiin Mocktail Schoolin osallistujien tuottama kirjallinen materiaali. Tutkimusaineistot yhteismitallistettiin analysointia varten.
Mielenkiintoisten mocktailien tarinat mukailivat tutkimustulosten mukaan draaman kaaren mallia. Tätä johtopäätöstä tuki myös aiheen teoreettinen tietoperusta. Moniaistisuus mielenkiintoisissa mocktaileissa painottui näköaistimuksiin, minkä jälkeen kuulo-, tunto- ja makuaistimukset olivat melko tasaisesti edustettuina. Hajuaistimukset jäivät vähäisimmälle huomiolle, mihin taas moniaistisuuden tietoperustan mukaan olisi tarve kiinnittää enemmänkin huomiota.
Opinnäytetyö tehtiin kehittämistutkimuksena, eli kyseessä oli laadullinen tutkimusote. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin osallistuvaa havainnointia. Tutkija keräsi tutkimusaineiston 30.11.2016 ja 9.2.2017 innovaatiotyöpajoissa, jotka kantoivat nimeä Mocktail School. Niissä tapahtunut tuotekehitys oli yhteiskehittämistä.
Työpajoissa osallistujat kehittivät 2 - 3 hengen ryhmissä mocktaileja neljän eri vaiheen kautta: Muisto, Tarina, Reseptiikka ja Mocktail. Ensin valittiin muisto, josta nostettiin esiin kohokohdat ja lisättiin aistihavaintoja, jolloin syntyi tarina. Reseptiikka luotiin tarinan pohjalta, ja työpajojen lopussa tuloksena olivat valmiit mocktailit.
Tutkimusaineistot dokumentoitiin videotallenteiksi ja valokuviksi. Lisäksi tutkimusaineistoksi kerättiin Mocktail Schoolin osallistujien tuottama kirjallinen materiaali. Tutkimusaineistot yhteismitallistettiin analysointia varten.
Mielenkiintoisten mocktailien tarinat mukailivat tutkimustulosten mukaan draaman kaaren mallia. Tätä johtopäätöstä tuki myös aiheen teoreettinen tietoperusta. Moniaistisuus mielenkiintoisissa mocktaileissa painottui näköaistimuksiin, minkä jälkeen kuulo-, tunto- ja makuaistimukset olivat melko tasaisesti edustettuina. Hajuaistimukset jäivät vähäisimmälle huomiolle, mihin taas moniaistisuuden tietoperustan mukaan olisi tarve kiinnittää enemmänkin huomiota.