Nuorten alkoholinkäyttö ja vaikutukset syömiseen
Kiintonen, Marja; Ollila, Riikka (2010)
Kiintonen, Marja
Ollila, Riikka
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005037581
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005037581
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tiivistelmä
Koulutusyksikkö: Liiketalouden, yrittäjyyden ja ravitsemisalan yksikkö
Koulutusohjelma: Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma
Tekijä: Marja Kiintonen, Riikka Ollila
Työn nimi: Nuorten alkoholinkäyttö ja vaikutukset syömiseen
Ohjaaja: Sirpa Nygård
Vuosi: 2010 Sivumäärä: 39 Liitteiden lukumäärä: 1
_________________________________________________________________
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten 18 vuotta täyttäneiden alkoholin käyttö vaikuttaa heidän ruokailuunsa sekä henkiseen että fyysiseen terveyteen. Tavoitteena oli myös selvittää alkoholin käytön taustoja, alkoholinkäyttöä ja alko-holin sosiaalisia vaikutuksia.
Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkeilla ja se oli luonteeltaan kvantitatiivinen. Kohderyhmänä olivat 18 - 24-vuotiaat nuoret. Kysely toteutettiin syksyllä 2009. Kyselylomakkeita jaettiin 100 kappaletta, joista hyväksyttyjä vastauksia saatiin 73 kappaletta. Vastausprosentti oli 73 %. Saadut vastaukset analysoitiin SPSS-ohjelmalla. Kolme vastauslomaketta täytyi hylätä, koska vastanneiden ikä oli yli 25 vuotta.
Lähes kaikki vastanneista, 99 %, ilmoitti käyttävänsä alkoholia. Heistä 23 % ilmoitti käyttävänsä alkoholia kaksi kertaa kuukaudessa. Yli puolet vastaajista joi enem-män kuin viisi annosta alkoholia kerralla vuorokauden aikana. 47 % vastaajista ilmoitti juovansa kavereiden seuraksi. Syitä juomiseen olivat myös hauskanpito, juhlat sekä rentoutuminen. Syitä mikseivät nuoret juoneet oli se, etteivät he näh-neet siihen mitään syytä sekä se, että he olivat mieluimmin selvin päin. Suurin osa vastaajista ilmoitti syövänsä samalla tavalla kuin muutenkin, silloin kun juo alkoho-lia. Yli puolet vastaajista, 54 %, ilmoitti herkuttelevansa juodessaan alkoholia. Al-koholista todettiin olleen sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia, mutta suurin osa, 80 %, oli positiivisia vaikutuksia.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että nuoret käyttävät alkoholia kavereiden kes-kuudessa, he juovat paljon kerralla ja pääsääntöisesti parina kertana kuukaudes-sa. Kyselyn perusteella on havaittavissa, että täysi raittius on vähentynyt vuosien mittaan.
Avainsanat: alkoholi, nuoret, ravitsemus
Koulutusyksikkö: Liiketalouden, yrittäjyyden ja ravitsemisalan yksikkö
Koulutusohjelma: Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma
Tekijä: Marja Kiintonen, Riikka Ollila
Työn nimi: Nuorten alkoholinkäyttö ja vaikutukset syömiseen
Ohjaaja: Sirpa Nygård
Vuosi: 2010 Sivumäärä: 39 Liitteiden lukumäärä: 1
_________________________________________________________________
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten 18 vuotta täyttäneiden alkoholin käyttö vaikuttaa heidän ruokailuunsa sekä henkiseen että fyysiseen terveyteen. Tavoitteena oli myös selvittää alkoholin käytön taustoja, alkoholinkäyttöä ja alko-holin sosiaalisia vaikutuksia.
Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkeilla ja se oli luonteeltaan kvantitatiivinen. Kohderyhmänä olivat 18 - 24-vuotiaat nuoret. Kysely toteutettiin syksyllä 2009. Kyselylomakkeita jaettiin 100 kappaletta, joista hyväksyttyjä vastauksia saatiin 73 kappaletta. Vastausprosentti oli 73 %. Saadut vastaukset analysoitiin SPSS-ohjelmalla. Kolme vastauslomaketta täytyi hylätä, koska vastanneiden ikä oli yli 25 vuotta.
Lähes kaikki vastanneista, 99 %, ilmoitti käyttävänsä alkoholia. Heistä 23 % ilmoitti käyttävänsä alkoholia kaksi kertaa kuukaudessa. Yli puolet vastaajista joi enem-män kuin viisi annosta alkoholia kerralla vuorokauden aikana. 47 % vastaajista ilmoitti juovansa kavereiden seuraksi. Syitä juomiseen olivat myös hauskanpito, juhlat sekä rentoutuminen. Syitä mikseivät nuoret juoneet oli se, etteivät he näh-neet siihen mitään syytä sekä se, että he olivat mieluimmin selvin päin. Suurin osa vastaajista ilmoitti syövänsä samalla tavalla kuin muutenkin, silloin kun juo alkoho-lia. Yli puolet vastaajista, 54 %, ilmoitti herkuttelevansa juodessaan alkoholia. Al-koholista todettiin olleen sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia, mutta suurin osa, 80 %, oli positiivisia vaikutuksia.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että nuoret käyttävät alkoholia kavereiden kes-kuudessa, he juovat paljon kerralla ja pääsääntöisesti parina kertana kuukaudes-sa. Kyselyn perusteella on havaittavissa, että täysi raittius on vähentynyt vuosien mittaan.
Avainsanat: alkoholi, nuoret, ravitsemus