Theseus käyttökatko ma 22.4. klo 12 alkaen. Katko jatkuu 22.4. klo 15 asti ja on koko Theseuksen laajuinen. Lisäksi töiden käsittely ja syöttö on estetty ti 23.4. ainakin klo 12 asti.
Theseus service break from Mon 22.4. at 12:00. The break will last until 15:00 on Mon 22.4. and is Theseus-wide. In addition, processing and uploading of work will be blocked until at least 12:00 on Tue 23.4.
Opas vapaaehtoisvoimin järjestettävien nuorisotapahtumien ruokailuiden suunnitteluun
Salonen, Juuli (2017)
Salonen, Juuli
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705239848
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705239848
Tiivistelmä
Opinnäytetyö toteutettiin produktina. Toimeksiantajana toimi valtakunnallinen nuorisojärjestö European Youth Parliament Finland – EYP Finland ry, jossa havaittiin tarve lisätä vapaaehtoisten tietämystä ruokailuiden järjestämisestä suurissa tapahtumissa. Järjestön tapahtumissa ruokailuja toteuttavat yleensä vapaaehtoiset 16-22-vuotiaat nuoret, joilla ei ole juurikaan aikaisempaa kokemusta suurten tapahtumien tai ruokailuiden suunnittelusta ja toteuttamises-ta. Opinnäytetyössä käsitellään vapaaehtoisuutta ja asiakaslähtöistä ruokailujen suunnitteluprosessia.
Opinnäytetyön päätavoite oli laatia selkeä ja helppolukuinen opas, jossa kuvataan ruokatarjoilun suunnittelun prosessi ja tarjotaan käytännön työkaluja, joiden avulla nuorten vapaaehtoisten on mahdollista toteuttaa kustannustehokkaasti ruokailut EYP Finlandin tapahtumissa. Pyrkimyksenä oli, että opas sisältää oleellisen tiedon ruokailujen järjestämisestä viikonlopun tai muutaman päivän mittaisiin nuorten tapahtumiin. Alatavoitteita oli kaksi. Ensimmäinen oli dokumentoida ja koota yhteen hyväksi havaittuja käytäntöjä järjestön tapahtumien ruokailuiden suunnittelussa. Toinen alatavoite oli lisätä vapaaehtoisten tietämystä asiakaslähtöisestä ruokailujen suunnitteluprosessista.
Ensimmäinen versio ruokaoppaasta valmistui toimeksiantajan pyynnöstä jo kesällä 2015 ja sen jälkeen opas on ollut käytössä järjestön tapahtumissa. Aktiivinen opinnäytetyön kirjoittaminen ja oppaan kehitystyö ajoittuivat loppusyksyyn 2016 ja opas sai lopullisen muotonsa keväällä 2017.
Ruokailuiden nykytilan selvittämiseksi käytettiin havainnointia, haastateltiin vapaaehtoista, joka on vastannut parin tapahtuman ruokailuista sekä käytiin läpi vuoden 2016 suurtapahtumien ruokailuihin liittyviä palautteita. Kävi ilmi, että ruokaopas on lisännyt suunnitelmallisuutta, mutta erityisesti erityisruokavalioista kaivattaisiin lisää tietoa. Oppaaseen päädyttiin lisäämään tarkistuslista suunnittelua varten ja enemmän valmiita reseptejä sekä esimerkkejä vanhoista tapahtumista. Valmiin oppaan testaaminen tapahtui haastattelemalla EYP Finlandin Järjestöpäivien ruokailuista vastannutta vapaaehtoista sekä analysoimalla tapahtuman osallistujapalautetta.
Opinnäytetyön tavoitteet saavutettiin hyvin. Vapaaehtoiset kokivat oppaan hyödylliseksi ja helppokäyttöiseksi. Tapahtuman osallistujat olivat pääasiassa tyytyväisiä tapahtuman ruokailuihin, mutta erityisruokavalioiden huomioiminen vaatii edelleen lisää tarkkuutta vapaaehtoisilta. Myös kohderyhmän jäsenten keskinäiset mieltymykset ruoan suhteen vaihtelevat hiukan.
Opinnäytetyön päätavoite oli laatia selkeä ja helppolukuinen opas, jossa kuvataan ruokatarjoilun suunnittelun prosessi ja tarjotaan käytännön työkaluja, joiden avulla nuorten vapaaehtoisten on mahdollista toteuttaa kustannustehokkaasti ruokailut EYP Finlandin tapahtumissa. Pyrkimyksenä oli, että opas sisältää oleellisen tiedon ruokailujen järjestämisestä viikonlopun tai muutaman päivän mittaisiin nuorten tapahtumiin. Alatavoitteita oli kaksi. Ensimmäinen oli dokumentoida ja koota yhteen hyväksi havaittuja käytäntöjä järjestön tapahtumien ruokailuiden suunnittelussa. Toinen alatavoite oli lisätä vapaaehtoisten tietämystä asiakaslähtöisestä ruokailujen suunnitteluprosessista.
Ensimmäinen versio ruokaoppaasta valmistui toimeksiantajan pyynnöstä jo kesällä 2015 ja sen jälkeen opas on ollut käytössä järjestön tapahtumissa. Aktiivinen opinnäytetyön kirjoittaminen ja oppaan kehitystyö ajoittuivat loppusyksyyn 2016 ja opas sai lopullisen muotonsa keväällä 2017.
Ruokailuiden nykytilan selvittämiseksi käytettiin havainnointia, haastateltiin vapaaehtoista, joka on vastannut parin tapahtuman ruokailuista sekä käytiin läpi vuoden 2016 suurtapahtumien ruokailuihin liittyviä palautteita. Kävi ilmi, että ruokaopas on lisännyt suunnitelmallisuutta, mutta erityisesti erityisruokavalioista kaivattaisiin lisää tietoa. Oppaaseen päädyttiin lisäämään tarkistuslista suunnittelua varten ja enemmän valmiita reseptejä sekä esimerkkejä vanhoista tapahtumista. Valmiin oppaan testaaminen tapahtui haastattelemalla EYP Finlandin Järjestöpäivien ruokailuista vastannutta vapaaehtoista sekä analysoimalla tapahtuman osallistujapalautetta.
Opinnäytetyön tavoitteet saavutettiin hyvin. Vapaaehtoiset kokivat oppaan hyödylliseksi ja helppokäyttöiseksi. Tapahtuman osallistujat olivat pääasiassa tyytyväisiä tapahtuman ruokailuihin, mutta erityisruokavalioiden huomioiminen vaatii edelleen lisää tarkkuutta vapaaehtoisilta. Myös kohderyhmän jäsenten keskinäiset mieltymykset ruoan suhteen vaihtelevat hiukan.