Ruokavalio-opas raskaana oleville naisille
Rautiainen, Maiju (2017)
Rautiainen, Maiju
Lapin ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705199037
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705199037
Tiivistelmä
Äidin ravitsemus raskauden aikana vaikuttaa sikiön kasvuun ja kehitykseen, raskauden kestoon, sikiön oppimiskykyyn sekä sairastavuuteen myöhemmin elämässä. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio edistää myös äidin omaa terveyttä, raskaudesta palautumista sekä imetyksen onnistumista. Näistä syistä raskaana olevan naisen tulisikin kiinnittää erityistä huomiota raskaudenaikaiseen ruokavalioon. Äitiysneuvolan terveydenhoitaja on erittäin tärkeässä roo-lissa ohjatessaan terveellisten ruokailutottumusten omaksumiseen.
Opinnäytetyön tuotekehitysprojektina tehtiin ruokavalio-opas raskaana oleville naisille, jonka tavoitteena oli lisätä tietämystä raskaudenaikaisesta ruokavaliosta. Tarkoituksena oli tuottaa mahdollisimman tiivis, konkreettinen sekä helposti ymmärrettävä opas. Tuotekehitysprojektin tärkeänä ohjenuorana toimi tervey-denhoitajan ammatillinen osaaminen äitiysneuvolatyössä. Tämän ajatuksen pohjalta suunniteltiin ja toteutettiin opas raskaudenaikaisen terveellisen ruokavalion sisällöstä, ruoka-ainerajoituksista, ravintoaineiden lisääntyneestä tarpeesta sekä yleisesi odottavan äidin ja sikiön hyvinvoinnista.
Tuotekehitysprojekti tehtiin vastaamaan toimeksiantajan tarvetta. Toimeksiantajan mukaan äitiysneuvolan asiakkaiden, eli raskaana olevien naisten, ruokavalioon liittyvissä tiedoissa on suuria eroja ja puutteita. Oppaan myötä pyritään kaventamaan näitä tietämyksen eroja ja tuomaan äideille luotettavaa ajantasaista tietoa tiiviissä ja selkeässä muodossa.
Tuotekehitysprojekti toi terveydenhoitajille uuden työvälineen asiakasohjaukseen, omahoidon motivaation lisäämiseen sekä asiakkaiden tietämyksen laajentamiseen. Lisäksi tuotekehitysprojekti edisti omaa ammatillista osaamistani tulevana terveydenhoitajana.
Opasta käyttäviltä terveydenhoitajilta saadun palautteen perusteella opas on hyödyllinen ohjauksen työväline, jonka etuina ovat selkeä ulkoasu sekä luotettava ja havainnollistava sisältö. Kehittämisehdotuksena on kuitenkin se, että monien eri kulttuurien takia Suomessa tarvittaisiin lisäksi ravitsemusoppaita eri kielillä, jotta neuvolan kaikki asiakkaat saisivat tasa-arvoista äitiyshuoltopalvelua.
Opinnäytetyön tuotekehitysprojektina tehtiin ruokavalio-opas raskaana oleville naisille, jonka tavoitteena oli lisätä tietämystä raskaudenaikaisesta ruokavaliosta. Tarkoituksena oli tuottaa mahdollisimman tiivis, konkreettinen sekä helposti ymmärrettävä opas. Tuotekehitysprojektin tärkeänä ohjenuorana toimi tervey-denhoitajan ammatillinen osaaminen äitiysneuvolatyössä. Tämän ajatuksen pohjalta suunniteltiin ja toteutettiin opas raskaudenaikaisen terveellisen ruokavalion sisällöstä, ruoka-ainerajoituksista, ravintoaineiden lisääntyneestä tarpeesta sekä yleisesi odottavan äidin ja sikiön hyvinvoinnista.
Tuotekehitysprojekti tehtiin vastaamaan toimeksiantajan tarvetta. Toimeksiantajan mukaan äitiysneuvolan asiakkaiden, eli raskaana olevien naisten, ruokavalioon liittyvissä tiedoissa on suuria eroja ja puutteita. Oppaan myötä pyritään kaventamaan näitä tietämyksen eroja ja tuomaan äideille luotettavaa ajantasaista tietoa tiiviissä ja selkeässä muodossa.
Tuotekehitysprojekti toi terveydenhoitajille uuden työvälineen asiakasohjaukseen, omahoidon motivaation lisäämiseen sekä asiakkaiden tietämyksen laajentamiseen. Lisäksi tuotekehitysprojekti edisti omaa ammatillista osaamistani tulevana terveydenhoitajana.
Opasta käyttäviltä terveydenhoitajilta saadun palautteen perusteella opas on hyödyllinen ohjauksen työväline, jonka etuina ovat selkeä ulkoasu sekä luotettava ja havainnollistava sisältö. Kehittämisehdotuksena on kuitenkin se, että monien eri kulttuurien takia Suomessa tarvittaisiin lisäksi ravitsemusoppaita eri kielillä, jotta neuvolan kaikki asiakkaat saisivat tasa-arvoista äitiyshuoltopalvelua.