STARTING AND RUNNING A BUSINESS IN FINLAND. : A case study
Peltokangas, Tiina (2017)
Peltokangas, Tiina
Centria-ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705127951
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705127951
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö seuraa anniskeluravintolan perustamisprosessia, ja analysoi prosessin onnistumista viisi vuotta yrityksen perustamisen jälkeen. Tarkoituksena oli antaa ohjeita alkavalle yrittäjälle yrityksen perustamisprosessista sellaisen yrityksen näkökulmasta, joka on prosessin jo käynyt läpi. Tarkoituksena oli antaa neuvoja ja vinkkejä, kuinka tehdä prosessista selkeämpää, helpompaa ja kuinka välttää sudenkuoppia. Opinnäytetyön kirjoittaminen on myös hyvä tapa omistajille oppia perustamisprosessista analysoidessaan sitä jälkeen päin.
Useat perustamisprosessin vaiheet toteutettiin käytännössä samanaikaisesti. Prosessi on opinnäytetyössä pyritty käsittelemään mahdollisimman kronologisessa järjestyksessä. Aihe on jaettu kolmeen osaan. Ensimmäinen osa käsittelee yrittäjyyttä, toisessa osassa liikeideaa analysoidaan ja kehitetään liiketoimintasuunnitelman muodossa ja kolmannessa osassa käydään läpi yrityksen käytännön perustamistoimet. Osiot käsitellään kappaleen alussa ensin teoriassa, ja sen jälkeen käytännössä kohdeyrityksen kannalta. Liiketoimintasuunnitelma kirjoitettiin Yritystalo Evaldin ohjeiden mukaan.
Perustamisprosessin useat vaiheet ja vaiheiden samanaikaisuus altistavat virheille. Esimerkki yrityksen tapauksessa alustavat toimintakustannukset aliarvioitiin pahasti. Virheestä selvittiin lähes vahingossa koska vuoden liikevaihto oli aliarvioitu lähes samassa suhteessa. Suurimmat kirjanpidolliset virheet ja verotukselliset rikkeet onnistuttiin välttämään, kun kirjanpitopalvelut ostettiin ammattilaiselta. Yritys itsessään on tuottava, sekä elättää molemmat yrittäjät rahallisesti, joten siltä osin prosessin voidaan katsoa onnistuneen.
Useat perustamisprosessin vaiheet toteutettiin käytännössä samanaikaisesti. Prosessi on opinnäytetyössä pyritty käsittelemään mahdollisimman kronologisessa järjestyksessä. Aihe on jaettu kolmeen osaan. Ensimmäinen osa käsittelee yrittäjyyttä, toisessa osassa liikeideaa analysoidaan ja kehitetään liiketoimintasuunnitelman muodossa ja kolmannessa osassa käydään läpi yrityksen käytännön perustamistoimet. Osiot käsitellään kappaleen alussa ensin teoriassa, ja sen jälkeen käytännössä kohdeyrityksen kannalta. Liiketoimintasuunnitelma kirjoitettiin Yritystalo Evaldin ohjeiden mukaan.
Perustamisprosessin useat vaiheet ja vaiheiden samanaikaisuus altistavat virheille. Esimerkki yrityksen tapauksessa alustavat toimintakustannukset aliarvioitiin pahasti. Virheestä selvittiin lähes vahingossa koska vuoden liikevaihto oli aliarvioitu lähes samassa suhteessa. Suurimmat kirjanpidolliset virheet ja verotukselliset rikkeet onnistuttiin välttämään, kun kirjanpitopalvelut ostettiin ammattilaiselta. Yritys itsessään on tuottava, sekä elättää molemmat yrittäjät rahallisesti, joten siltä osin prosessin voidaan katsoa onnistuneen.