Motivoiva haastattelu ryhmän elämäntapamuutoksen tukena : räätälöidyt syömisen ja liikkumisen mallit TERVAS–hankkeen osatutkimus
Mäkiranta, Päivi (2011)
Mäkiranta, Päivi
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704255315
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704255315
Tiivistelmä
Suomalaisten elintapasairauksien suurimpana riskitekijän pidetään liikalihavuutta. Vuonna 2010 ylipainoisia työikäisistä miehistä oli 58 % ja naisista 35 %. Etelä-Pohjanmaalla esiintyy elämätapasairauksia muuta maata enemmän.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää miten motivoiva haastattelu ryhmässä vaikuttaa ohjattavien terveyteen ja ruokakäyttäytymiseen. Tutkimus on osatutkimus laajemmasta motivoiva haastattelu elämäntapaohjauksessa, joka liittyy laajempaan TERVAS-tutkimushanke kokonaisuuteen. Tutkimusmenetelminä käytettiin fysiologisia (veren sokeri- ja rasva-arvot, verenpaine) ja antropometrisia (BMI, vyötärönympärys) mittauksia, neljän päivän ruokapäiväkirjaa ja motivoivaa haastattelua. Tutkimus kesti vuoden.
Tutkimuksen osallistui alun perin seitsemäntoista tutkittavaa, mutta loppumittauksissa heitä oli jäljellä enää yhdeksän. Ruokapäiväkirjat analysoitiin Diet 32–ohjelmalla. Sen avulla saatiin muutokset energiaravintoaineiden, vitamiinien, kivennäisaineiden, sakkaroosin ja kuidun määrissä vuoden intervention aikana.
Kaikki tutkittavat onnistuivat parantamaan verenpainearvojaan. Viidellä tutkittavalla veren rasva-arvot muuttuivat parempaan suuntaan. Kasvisten, hedelmien ja marjojen lisääminen ruokavalioon sekä sakkaroosin vähentäminen vaikuttivat selvästi painon laskuun, kuidun määrän sekä veren rasva- ja sokeriarvoihin kolmella tutkittavalla. Suurin painonpudotus oli 10 kiloa. D-vitamiinin ja raudan saanti oli tutkittavilla niukkaa. Kalsiumia tutkittavat saivat riittävästi ja suolan saanti oli loppumittauksissa suurimalla osalla suosituksen mukainen.
Motivoivalla ryhmähaastattelulla on vaikutusta ryhmän ohjattavien tuloksiin, mutta ohjattavalla täytyy ensin olla sisäinen motivaatio aloittaa muutos. Tässä tutkimuksessa kolme tutkittavaa onnistui muuttamaan elämäntapojaan terveellisemmäksi.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää miten motivoiva haastattelu ryhmässä vaikuttaa ohjattavien terveyteen ja ruokakäyttäytymiseen. Tutkimus on osatutkimus laajemmasta motivoiva haastattelu elämäntapaohjauksessa, joka liittyy laajempaan TERVAS-tutkimushanke kokonaisuuteen. Tutkimusmenetelminä käytettiin fysiologisia (veren sokeri- ja rasva-arvot, verenpaine) ja antropometrisia (BMI, vyötärönympärys) mittauksia, neljän päivän ruokapäiväkirjaa ja motivoivaa haastattelua. Tutkimus kesti vuoden.
Tutkimuksen osallistui alun perin seitsemäntoista tutkittavaa, mutta loppumittauksissa heitä oli jäljellä enää yhdeksän. Ruokapäiväkirjat analysoitiin Diet 32–ohjelmalla. Sen avulla saatiin muutokset energiaravintoaineiden, vitamiinien, kivennäisaineiden, sakkaroosin ja kuidun määrissä vuoden intervention aikana.
Kaikki tutkittavat onnistuivat parantamaan verenpainearvojaan. Viidellä tutkittavalla veren rasva-arvot muuttuivat parempaan suuntaan. Kasvisten, hedelmien ja marjojen lisääminen ruokavalioon sekä sakkaroosin vähentäminen vaikuttivat selvästi painon laskuun, kuidun määrän sekä veren rasva- ja sokeriarvoihin kolmella tutkittavalla. Suurin painonpudotus oli 10 kiloa. D-vitamiinin ja raudan saanti oli tutkittavilla niukkaa. Kalsiumia tutkittavat saivat riittävästi ja suolan saanti oli loppumittauksissa suurimalla osalla suosituksen mukainen.
Motivoivalla ryhmähaastattelulla on vaikutusta ryhmän ohjattavien tuloksiin, mutta ohjattavalla täytyy ensin olla sisäinen motivaatio aloittaa muutos. Tässä tutkimuksessa kolme tutkittavaa onnistui muuttamaan elämäntapojaan terveellisemmäksi.