Biojätteen vähentäminen potilasruokailussa : tapaus Pitkäniemen ravintokeskus
Numminen, Irja-Kaarina (2017)
Numminen, Irja-Kaarina
Tampereen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201702222601
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201702222601
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli löytää keinoja Pitkäniemen sairaalan potilasruokailusta syntyvän biojätteen vähentämiseksi. Tavoitteena oli myös tutkia, paljonko biojätettä syntyy potilasruokailusta ja löytää syitä siihen miksi biojätettä syntyy. Opinnäytetyön aihe tuli toimeksiantajalta. Biojätemäärien tarkempi tutkiminen tuli ajankohtaiseksi ravinto-keskuksen siirryttyä cook and chill -tuotantotapaan syksyllä 2015. Biojätettä koettiin ravintokeskuksessa syntyvän melko paljon.
Tutkimus syntyvistä biojätemääristä toteutettiin viikon mittausjaksona osasto- ja ruokalajikohtaisesti. Tutkimukseen otettiin mukaan lounas- ja päivällisruokien perusruokavaliosta syntyvä biojäte. Tutkimusviikon aikana tehtiin lisäksi havainnointia ravintokeskuksen toiminnasta sekä toiminnan vaikutuksista biojätteen syntymiseen.
Osastoille tutkimusviikon aikana tuotetuista ruoista päätyi biojätteeksi kaikkiaan 28 prosenttia. Lämpimistä lounas- ja päivällisruoista biojätettä syntyi 29 prosenttia. Jälkiruoista 21 prosenttia ja salaateista 36 prosenttia jäi biojätteeksi. Tulosten perusteella voidaan todeta, että biojätteen määrä vaihtelee todella paljon ruokalajikohtaisesti. Osastojen välillä on suuria eroja biojätteeksi päätyvän ruoan määrässä. Viikonloppuna biojätettä syntyi enemmän kuin arkipäivinä.
Biojätteen syntyminen on hyvin monen asian summa. Biojätteen vähentäminen edellyttää toimenpiteitä sekä ravintokeskuksessa että osastoilla. Oleellista on yhteistyön lisääminen näiden välillä sekä näissä työskentelevän henkilökunnan sitoutuminen biojätteen vähentämiseen. Toimintatapoja tulisi yhtenäistää. Annoskoot olisi hyvä tarkistaa ja määrittää ruokailija- tai osastokohtaisesti. Biojätemäärien seurantaa tulisi jatkossa lisätä.
Tutkimus syntyvistä biojätemääristä toteutettiin viikon mittausjaksona osasto- ja ruokalajikohtaisesti. Tutkimukseen otettiin mukaan lounas- ja päivällisruokien perusruokavaliosta syntyvä biojäte. Tutkimusviikon aikana tehtiin lisäksi havainnointia ravintokeskuksen toiminnasta sekä toiminnan vaikutuksista biojätteen syntymiseen.
Osastoille tutkimusviikon aikana tuotetuista ruoista päätyi biojätteeksi kaikkiaan 28 prosenttia. Lämpimistä lounas- ja päivällisruoista biojätettä syntyi 29 prosenttia. Jälkiruoista 21 prosenttia ja salaateista 36 prosenttia jäi biojätteeksi. Tulosten perusteella voidaan todeta, että biojätteen määrä vaihtelee todella paljon ruokalajikohtaisesti. Osastojen välillä on suuria eroja biojätteeksi päätyvän ruoan määrässä. Viikonloppuna biojätettä syntyi enemmän kuin arkipäivinä.
Biojätteen syntyminen on hyvin monen asian summa. Biojätteen vähentäminen edellyttää toimenpiteitä sekä ravintokeskuksessa että osastoilla. Oleellista on yhteistyön lisääminen näiden välillä sekä näissä työskentelevän henkilökunnan sitoutuminen biojätteen vähentämiseen. Toimintatapoja tulisi yhtenäistää. Annoskoot olisi hyvä tarkistaa ja määrittää ruokailija- tai osastokohtaisesti. Biojätemäärien seurantaa tulisi jatkossa lisätä.