Turvapaikanhakijoiden ravitsemuksen edistäminen vastaanottokeskuksissa : Ravitsemusopas
Raumonen, Sonja; Sandelin, Suvi; Seppälä, Vilma (2016)
Raumonen, Sonja
Sandelin, Suvi
Seppälä, Vilma
Turun ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201701131340
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201701131340
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoitus oli tuottaa turvapaikanhakijoille suunnattua ravitsemusaiheista terveydenedistämismateriaalia Suomen Punaisen Ristin (SPR) Turun alueen vastaanottokeskuksien terveyspalveluihin. Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä, jossa kirjallisen osuuden lisäksi tuotettiin ravitsemusesite. Tuotoksen nimeksi valikoitui Ravitsemusopas. Opinnäytetyön ja tuotoksen tavoitteena on tukea terveyspalvelujen hoitohenkilökunnan toteuttamaa ravitsemusohjausta, sekä edistää turvapaikanhakijoiden ravitsemustietoutta ja sitä kautta heidän ravitsemustilaansa ja yleistä hyvinvointiaan.
Turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien ravitsemusta on tutkittu hyvin vähän Suomessa, eikä heille kohdennettua ravitsemusaiheista materiaalia ole tehty. Tutkimusten ja materiaalin tuottaminen on kuitenkin ajankohtaista, sillä maahanmuuttajat ovat jatkuvasti kasvava väestöryhmä (Maahanmuuttovirasto 2016a).
Turvapaikanhakijoiden merkittävimpiä ravitsemukseen liittyviä ongelmia ovat epäsäännöllinen ateriarytmi, vähäinen nesteiden saanti, yksipuolinen ruokavalio, vähäinen kasvisten ja hedelmien käyttö, sekä närästys ja ummetus. Turvapaikanhakijoiden ravitsemukseen liittyvät ongelmat johtunevat kulttuurieroista, uskonnosta, vähäisestä ravitsemustietämyksestä, sekä tuttujen raaka-aineiden huonosta saatavuudesta ja kalliista hinnasta Suomessa.
Ravitsemusesitteelle oli tarvetta, sillä SPR:llä ei ennestään ollut turvapaikanhakijoiden ravitsemusohjaukseen sopivaa materiaalia käytössään. Esitteessä käsitellään terveyttä edistäviä muutoksia ruokavaliossa. Se on tarkoitus käydä yhdessä läpi vastaanotolla ja antaa sitten asiakkaalle mukaan. Turvapaikanhakijoille sopiva terveydenedistämismateriaali ravitsemuksesta on selkokielistä, kuvapainotteista, helppolukuista, kohderyhmänsä huomioonottavaa, sekä perustuu tutkittuun tietoon. Opinnäytetyössä on käyty läpi suomalaisia ravitsemussuosituksia ja valittu niistä turvapaikanhakijoille olennaisimmat asiat esitteeseen.
Turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien ravitsemusta on tutkittu hyvin vähän Suomessa, eikä heille kohdennettua ravitsemusaiheista materiaalia ole tehty. Tutkimusten ja materiaalin tuottaminen on kuitenkin ajankohtaista, sillä maahanmuuttajat ovat jatkuvasti kasvava väestöryhmä (Maahanmuuttovirasto 2016a).
Turvapaikanhakijoiden merkittävimpiä ravitsemukseen liittyviä ongelmia ovat epäsäännöllinen ateriarytmi, vähäinen nesteiden saanti, yksipuolinen ruokavalio, vähäinen kasvisten ja hedelmien käyttö, sekä närästys ja ummetus. Turvapaikanhakijoiden ravitsemukseen liittyvät ongelmat johtunevat kulttuurieroista, uskonnosta, vähäisestä ravitsemustietämyksestä, sekä tuttujen raaka-aineiden huonosta saatavuudesta ja kalliista hinnasta Suomessa.
Ravitsemusesitteelle oli tarvetta, sillä SPR:llä ei ennestään ollut turvapaikanhakijoiden ravitsemusohjaukseen sopivaa materiaalia käytössään. Esitteessä käsitellään terveyttä edistäviä muutoksia ruokavaliossa. Se on tarkoitus käydä yhdessä läpi vastaanotolla ja antaa sitten asiakkaalle mukaan. Turvapaikanhakijoille sopiva terveydenedistämismateriaali ravitsemuksesta on selkokielistä, kuvapainotteista, helppolukuista, kohderyhmänsä huomioonottavaa, sekä perustuu tutkittuun tietoon. Opinnäytetyössä on käyty läpi suomalaisia ravitsemussuosituksia ja valittu niistä turvapaikanhakijoille olennaisimmat asiat esitteeseen.