Taloudellinen ja ekologinen kestävyys hotelli-, ravintola- ja catering-alan koulutuksessa
Laaksonen, Tarja (2016)
Laaksonen, Tarja
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016122021287
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016122021287
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää taloudellisen ja ekologisen kestävyyden opetusta hotelli-, ravintola- ja catering-alalla. Toimeksiantajana opinnäytetyössä oli Koulutuskeskus Salpaus. Työllä selvitettiin, mitä taloudellisen ja ekologisen kestävyyden teemoja opetetaan ja myös, miten niitä opetetaan. Lisäksi selvitettiin, miten erilaiset oppimisympäristöt tukevat taloudellisen ja ekologisen kestävyyden toteutumista opetuksessa sekä sitä, kuinka hyödyllisinä opiskelijat pitävät näiden aiheiden opetusta ammatillisesti. Tavoitteena oli saada tuloksia, joiden perusteella päivitetään Koulutuskeskus Salpauksen hotelli, ravintola- ja catering-alan koulukohtainen opetus- ja toteutussuunnitelma keväällä 2017.
Keskeisimmät teoriakokonaisuudet tutkimuksen taustalla olivat kestävä kehitys ja kestävä kehitys koulutuksessa. Tutkimus toteutettiin käyttäen monimenetelmätriangulaatiota, jossa tutkimusmenetelminä olivat kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tutkimusmenetelmä. Aineistonkeruumenetelminä oli sähköisesti toteutettu kysely, joka toteutettiin 29.8.–9.9.2016, ja teemahaastattelu, joka toteutettiin 3.10.–14.10.2016. Kyselyn perusjoukko oli 300 henkilöä, josta valittiin 100 henkilön otos. Kaikki vastaajat olivat toisen vuoden opiskelijoita. Vastauksia kyselyyn saatiin yhteensä 95 kappaletta. Teemahaastatteluun valittiin haastateltavaksi kaksi paria harkinnanvaraisena otantana.
Tutkimuksen tulosten perusteella taloudellisen ja ekologisen kestävyyden teemoja opetetaan kattavasti hotelli-, ravintola- ja catering-alalla. Havaittavissa on kuitenkin viitteitä vaihtelevuudesta eri teemojen osalta opetuksen, opiskelijoiden oman osaamisen ja opettajien ammattitaidon välillä. Myös opetusmenetelmien monipuolistamista kaivataan.
Toimeksiantajan on mahdollista käyttää tutkimustuloksia kestävän kehityksen opetuksen kehittämiseen. Alan opetuksessa konkreettisten opetuksen sisältöjen määrittely ja oppimistehtävien ideointi kehittävät kestävän kehityksen opetuksen ja oppimisen laatua. Koulu toimintaympäristönä luo edellytykset opetukselle ja oppimiselle, joten kaikkien toimijoiden tulee ymmärtää vastuu kestävän kehityksen edistämisestä arjessa. Jatkotutkimuksessa olisi mielenkiintoista selvittää kestävän kehityksen pedagogista mallia hyödyntäen, millä menetelmillä parhaiten pystyttäisiin vaikuttamaan asenteisiin kestävän kehityksen opetuksessa ja koulun oppimisympäristöissä.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää taloudellisen ja ekologisen kestävyyden opetusta hotelli-, ravintola- ja catering-alalla. Toimeksiantajana opinnäytetyössä oli Koulutuskeskus Salpaus. Työllä selvitettiin, mitä taloudellisen ja ekologisen kestävyyden teemoja opetetaan ja myös, miten niitä opetetaan. Lisäksi selvitettiin, miten erilaiset oppimisympäristöt tukevat taloudellisen ja ekologisen kestävyyden toteutumista opetuksessa sekä sitä, kuinka hyödyllisinä opiskelijat pitävät näiden aiheiden opetusta ammatillisesti. Tavoitteena oli saada tuloksia, joiden perusteella päivitetään Koulutuskeskus Salpauksen hotelli, ravintola- ja catering-alan koulukohtainen opetus- ja toteutussuunnitelma keväällä 2017.
Keskeisimmät teoriakokonaisuudet tutkimuksen taustalla olivat kestävä kehitys ja kestävä kehitys koulutuksessa. Tutkimus toteutettiin käyttäen monimenetelmätriangulaatiota, jossa tutkimusmenetelminä olivat kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tutkimusmenetelmä. Aineistonkeruumenetelminä oli sähköisesti toteutettu kysely, joka toteutettiin 29.8.–9.9.2016, ja teemahaastattelu, joka toteutettiin 3.10.–14.10.2016. Kyselyn perusjoukko oli 300 henkilöä, josta valittiin 100 henkilön otos. Kaikki vastaajat olivat toisen vuoden opiskelijoita. Vastauksia kyselyyn saatiin yhteensä 95 kappaletta. Teemahaastatteluun valittiin haastateltavaksi kaksi paria harkinnanvaraisena otantana.
Tutkimuksen tulosten perusteella taloudellisen ja ekologisen kestävyyden teemoja opetetaan kattavasti hotelli-, ravintola- ja catering-alalla. Havaittavissa on kuitenkin viitteitä vaihtelevuudesta eri teemojen osalta opetuksen, opiskelijoiden oman osaamisen ja opettajien ammattitaidon välillä. Myös opetusmenetelmien monipuolistamista kaivataan.
Toimeksiantajan on mahdollista käyttää tutkimustuloksia kestävän kehityksen opetuksen kehittämiseen. Alan opetuksessa konkreettisten opetuksen sisältöjen määrittely ja oppimistehtävien ideointi kehittävät kestävän kehityksen opetuksen ja oppimisen laatua. Koulu toimintaympäristönä luo edellytykset opetukselle ja oppimiselle, joten kaikkien toimijoiden tulee ymmärtää vastuu kestävän kehityksen edistämisestä arjessa. Jatkotutkimuksessa olisi mielenkiintoista selvittää kestävän kehityksen pedagogista mallia hyödyntäen, millä menetelmillä parhaiten pystyttäisiin vaikuttamaan asenteisiin kestävän kehityksen opetuksessa ja koulun oppimisympäristöissä.