Kausikasvisten kulutustottumukset lapsiperheissä
Kurittu, Annika (2016)
Kurittu, Annika
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016121921122
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016121921122
Tiivistelmä
Lapsiperheissä on tärkeää syödä monipuolisesti ja käyttää paljon kasviksia ravitsemussuositusten mukaisesti. Vanhemmat ovat kaupassa kuluttajia ja vastuussa siitä, mitä perheessä syödään. Eri tiedostamattomat ja tiedostetut tekijät vaikuttavat kuluttajien ostopäätösten tekemiseen. Kehitettävää löytyy usein kasvisten käytöstä. Tutkimuksen avulla lähdettiin selvittämään, mitä kehitettävää on ja miten lapsiperheiden kasvisten käyttöä voitaisiin parantaa lisäämällä kausikasvisten käyttöä.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisen tutkimuksen mukaisesti teemahaastatteluilla. Haastatteluihin osallistui yhteensä 12 lapsiperheen vanhempaa, kaksi miestä ja 10 naista. Haastateltavat vanhemmat vastasivat perheen ostopäätöksistä ja ruoanlaitosta. Haastattelut toteutettiin eri aikoihin kolmen viikon aikana syyskuussa 2016.
Haastatteluilla saatiin selville, että jokaisella lapsiperheellä oli jotain kehitettävää kasvisten käytössä. Samat tavat ja puutteet kasvisten käytössä toistuivat haastateltavilla perheillä. Kotimaisuus koettiin tärkeäksi tekijäksi ostopäätöksissä, ja kotimaisia kasviksia suosittiin mieluummin kuin ulkomaalaisia. Kotimaisuus näkyi myös omien kasvisten kasvatuksessa ja marjastuksessa. Marjoja, vihanneksia, hedelmiä ja perunaa käytettiin ruoanlaitossa, mutta juuresten käyttö jäi vähemmälle perheissä. Juuresten käyttö koettiin haastavaksi ja liikaa aikaa vieväksi, mutta sitä haluttiin lisätä.
Tuloksien perusteella kehitettiin ehdotuksia lapsiperheille kausikasvisten käytön lisäämiseen. Toimeksiantajalle ehdotettiin satokausikasviksiin liittyviä ruokaneuvontakursseja. Neuvontaa voidaan kohdistaa tulevaisuudessa yhteiseen ruokailuhetkeen ja yhteiseen ruoanlaittoon liittyviin asioihin.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisen tutkimuksen mukaisesti teemahaastatteluilla. Haastatteluihin osallistui yhteensä 12 lapsiperheen vanhempaa, kaksi miestä ja 10 naista. Haastateltavat vanhemmat vastasivat perheen ostopäätöksistä ja ruoanlaitosta. Haastattelut toteutettiin eri aikoihin kolmen viikon aikana syyskuussa 2016.
Haastatteluilla saatiin selville, että jokaisella lapsiperheellä oli jotain kehitettävää kasvisten käytössä. Samat tavat ja puutteet kasvisten käytössä toistuivat haastateltavilla perheillä. Kotimaisuus koettiin tärkeäksi tekijäksi ostopäätöksissä, ja kotimaisia kasviksia suosittiin mieluummin kuin ulkomaalaisia. Kotimaisuus näkyi myös omien kasvisten kasvatuksessa ja marjastuksessa. Marjoja, vihanneksia, hedelmiä ja perunaa käytettiin ruoanlaitossa, mutta juuresten käyttö jäi vähemmälle perheissä. Juuresten käyttö koettiin haastavaksi ja liikaa aikaa vieväksi, mutta sitä haluttiin lisätä.
Tuloksien perusteella kehitettiin ehdotuksia lapsiperheille kausikasvisten käytön lisäämiseen. Toimeksiantajalle ehdotettiin satokausikasviksiin liittyviä ruokaneuvontakursseja. Neuvontaa voidaan kohdistaa tulevaisuudessa yhteiseen ruokailuhetkeen ja yhteiseen ruoanlaittoon liittyviin asioihin.