Espoo Catering Oy:n rekrytointiprosessin kehittäminen
Huomo, Satu (2016)
Huomo, Satu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016121320135
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016121320135
Tiivistelmä
Rekrytoinnissa onnistuminen vaikuttaa positiivisesti koko yrityksen tulevaisuuteen. Onnistu-neen rekrytoinnin lopputuloksena ovat motivoituneet työntekijät, jotka viihtyvät yrityksessä. Tämä opinnäytetyö oli kehittämishanke, jonka toimeksiantaja oli Espoo Catering Oy. Työn tavoitteena oli kehittää rekrytointiprosessia ja tuottaa rekrytoinnin tueksi materiaalia työhaas-tattelu- ja itsearviointilomakkeiden muodossa. Uusien lomakkeiden tarkoituksena on tukea rekrytoijaa henkilöarvioinnin tekemisessä rekrytointitilanteissa.
Kehittäminen aloitettiin tutkimalla rekrytointiprosessin nykytilaa ja ongelmia. Tutkimuksen kohderyhmänä oli Espoo Cateringilla työskenteleviä päättäviä esimiehiä ja asiantuntijoita sekä työntekijöiden edustajia. Tutkimus toteutettiin huhti-toukokuussa 2016. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista tutkimusmenetelmää ja aineistonhankintamenetelmänä oli kolme teemahaastattelua, yksi yksilöteemahaastattelu sekä viidelle työntekijälle lähetettiin teemoitettu kysely työntekijöiden näkökulman saamiseksi. Haastateltavina oli yhteensä 11 työnantajan edustajaa. Haastattelut nauhoitettiin ja saatu aineisto litteroitiin ja analysoitiin teemoittain. Myös kyselyn vastaukset analysoitiin teemoittain.
Nykytilan analyysista kävi ilmi, että haastatellut työnantajanedustajat eivät olleet tyytyväisiä tämän hetkiseen rekrytointiprosessiin eivätkä henkilöarviointia tukeviin lomakkeisiin. Rekry-tointiprosessia tulisi selkeyttää sekä laatia ammattinimikkeittäin kohdennettuja kysymyksiä työhaastattelu- ja itsearviointilomakkeisiin. Työntekijöiden edustajat toivoivat pienempiä työ-haastatteluryhmiä. Henkilöarviolomakkeiden kysymysten tulisi olla asiallisia ja työhön liittyviä. Rekrytoinnissa voitaisiin käyttää vielä enemmän räätälöityjä ammattinimikekohtaisia kysy-myksiä. Opinnäytetyön tuloksena kuvattiin rekrytointiprosessi ja tuotettiin päivitetty rekrytointi-lomake sekä itsearviointilomake.
Kehittäminen aloitettiin tutkimalla rekrytointiprosessin nykytilaa ja ongelmia. Tutkimuksen kohderyhmänä oli Espoo Cateringilla työskenteleviä päättäviä esimiehiä ja asiantuntijoita sekä työntekijöiden edustajia. Tutkimus toteutettiin huhti-toukokuussa 2016. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista tutkimusmenetelmää ja aineistonhankintamenetelmänä oli kolme teemahaastattelua, yksi yksilöteemahaastattelu sekä viidelle työntekijälle lähetettiin teemoitettu kysely työntekijöiden näkökulman saamiseksi. Haastateltavina oli yhteensä 11 työnantajan edustajaa. Haastattelut nauhoitettiin ja saatu aineisto litteroitiin ja analysoitiin teemoittain. Myös kyselyn vastaukset analysoitiin teemoittain.
Nykytilan analyysista kävi ilmi, että haastatellut työnantajanedustajat eivät olleet tyytyväisiä tämän hetkiseen rekrytointiprosessiin eivätkä henkilöarviointia tukeviin lomakkeisiin. Rekry-tointiprosessia tulisi selkeyttää sekä laatia ammattinimikkeittäin kohdennettuja kysymyksiä työhaastattelu- ja itsearviointilomakkeisiin. Työntekijöiden edustajat toivoivat pienempiä työ-haastatteluryhmiä. Henkilöarviolomakkeiden kysymysten tulisi olla asiallisia ja työhön liittyviä. Rekrytoinnissa voitaisiin käyttää vielä enemmän räätälöityjä ammattinimikekohtaisia kysy-myksiä. Opinnäytetyön tuloksena kuvattiin rekrytointiprosessi ja tuotettiin päivitetty rekrytointi-lomake sekä itsearviointilomake.