Ravintolan salitilan suunnittelu : Vesilinna Restaurant
Norrby-Järvinen, Mira (2016)
Norrby-Järvinen, Mira
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016121220011
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016121220011
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin toimeksiantona ravintola Vesilinnalle, joka sijaitsee Jyväskylän Harjulla. Tavoitteena oli löytää sopiva ratkaisu siihen, miten ravintolasalin tila saataisiin jaettua osiin samanaikaisesti asiakkaina olevien pienten ryhmien kanssa. Vesilinnalle oli tärkeää saada ravintolansa palveluita tarjottaviksi muillekin kuin suurille ryhmille.
Aineistoa saatiin monipuolisesti kirjallisuudesta sekä käyttämällä kvalitatiivisia menetelmiä kuten haastattelut ja havainnointi. Alan asiantuntijoita haastateltiin, joiden perusteella tehtiin tutkimuksen jatkosuunnitelmat. Vesilinnan ravintolassa havainnointiin käyttäen ”tarvepolku”-menetelmää, jossa seurattiin asiakkaiden sekä henkilökunnan käyttämiä reittejä tilassa. Vesilinnan ravintolasalista hankittiin pohjakuvat ja niitä hyödynnettiin kuvaamaan tilanjakajien mahdolliset sijainnit, havainnoinnin sekä mittauksien merkinnöissä.
Tilanjakajan toimittajia etsittiin internetistä, ja ne esiteltiin Vesilinnalle. Tämän jälkeen saatiin lupa pyytää tarjoukset. Tarjousten saavuttua toimittajista tehtiin vertailua. Vertailutuloksista huomattiin kahden olevan melko saman hintaisia, mutta joidenkin ehdotukset olivat kalliita. Vesilinnalle esiteltiin lopuksi valintaehdotukset. Vesilinnan toiveesta selvitettiin mahdolliset kustannukset myös sille, jos tilanjakajan rakentaminen tehtäisiin ravintolan henkilökunnan voimin.
Aineistoa saatiin monipuolisesti kirjallisuudesta sekä käyttämällä kvalitatiivisia menetelmiä kuten haastattelut ja havainnointi. Alan asiantuntijoita haastateltiin, joiden perusteella tehtiin tutkimuksen jatkosuunnitelmat. Vesilinnan ravintolassa havainnointiin käyttäen ”tarvepolku”-menetelmää, jossa seurattiin asiakkaiden sekä henkilökunnan käyttämiä reittejä tilassa. Vesilinnan ravintolasalista hankittiin pohjakuvat ja niitä hyödynnettiin kuvaamaan tilanjakajien mahdolliset sijainnit, havainnoinnin sekä mittauksien merkinnöissä.
Tilanjakajan toimittajia etsittiin internetistä, ja ne esiteltiin Vesilinnalle. Tämän jälkeen saatiin lupa pyytää tarjoukset. Tarjousten saavuttua toimittajista tehtiin vertailua. Vertailutuloksista huomattiin kahden olevan melko saman hintaisia, mutta joidenkin ehdotukset olivat kalliita. Vesilinnalle esiteltiin lopuksi valintaehdotukset. Vesilinnan toiveesta selvitettiin mahdolliset kustannukset myös sille, jos tilanjakajan rakentaminen tehtäisiin ravintolan henkilökunnan voimin.