Alkoholikäsittelyn ja säilytysajan vaikutus autoklaavipussissa steriloitujen tuotteiden steriilinä pysymiseen puhdastiloissa
Rajala, Henna-Riikka; Niskanen, Marjo; Tervo, Minna-Mari (2016)
Rajala, Henna-Riikka
Niskanen, Marjo
Tervo, Minna-Mari
Savonia-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120819519
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120819519
Tiivistelmä
Puhdastila on ympäristö, jonka olosuhteet ovat kontrolloidut tarkasti hiukkasten määrän, ilman lämpötilan, kosteuden ja paineen osalta. Puhdastilassa käytettävät materiaalit, kuten autoklaavipusseihin pakatut materiaalit, viedään puhdastiloihin sulkutilan kautta. Ennen sulkutilaan vientiä materiaalien ja tuotteiden suoja- ja sterilointipakkausten ulkopinta suihkutetaan kauttaaltaan alkoholiliuoksella, jotta vältytään mikrobien siirtymiseltä puhdastiloihin ja siellä käytettäviin muihin materiaaleihin.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää mikrobiologisella viljelymenetelmällä autoklaavipusseissa steriloitujen tuotteiden steriilinä pysymistä alkoholikäsittelyn ja eripituisten säilytysaikojen jälkeen. Tavoitteena oli selvittää vaikuttaako alkoholikäsittely autoklaavipusseihin niin, että materiaalit autoklaavipussien sisällä kontaminoituvat säilytyksen aikana. Tavoitteena oli myös selvittää, kuinka kauan autoklaavipusseissa steriloidut välineet säilyvät steriileinä alkoholikäsittelyn jälkeen. Steriiliyttä tutkittiin ottamalla pintasivelynäytteitä tutkittavista materiaaleista eri säilytysaikojen jälkeen ja viljelemällä näytteet mikrobiologisille kasvatusalustoille. Viljelyt tehtiin materiaaleista välittömästi steriloinnin ja alkoholikäsittelyn jälkeen sekä yhden, kahden, kolmen ja viiden kuukauden säilytysajan jälkeen. Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Savon ammatti- ja aikuisopiston Puhdastilakoulutuskeskus ja käytännön osuus toteutettiin Savonia-ammattikorkeakoulun terveysalan laboratoriotiloissa.
Tutkittavien materiaalien pintanäytteiden mikrobiologisissa viljelyissä ei yhtä poikkeusta lu-kuun ottamatta havaittu mikrobikasvua. Poikkeava tulos johtui mahdollisesti kyseisen näytteen tai näytesuspension kontaminoitumisesta. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että autoklaavipusseissa steriloidut materiaalit säilyvät steriileinä alkoholikäsittelyn jälkeen ainakin viiden kuukauden ajan.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää mikrobiologisella viljelymenetelmällä autoklaavipusseissa steriloitujen tuotteiden steriilinä pysymistä alkoholikäsittelyn ja eripituisten säilytysaikojen jälkeen. Tavoitteena oli selvittää vaikuttaako alkoholikäsittely autoklaavipusseihin niin, että materiaalit autoklaavipussien sisällä kontaminoituvat säilytyksen aikana. Tavoitteena oli myös selvittää, kuinka kauan autoklaavipusseissa steriloidut välineet säilyvät steriileinä alkoholikäsittelyn jälkeen. Steriiliyttä tutkittiin ottamalla pintasivelynäytteitä tutkittavista materiaaleista eri säilytysaikojen jälkeen ja viljelemällä näytteet mikrobiologisille kasvatusalustoille. Viljelyt tehtiin materiaaleista välittömästi steriloinnin ja alkoholikäsittelyn jälkeen sekä yhden, kahden, kolmen ja viiden kuukauden säilytysajan jälkeen. Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Savon ammatti- ja aikuisopiston Puhdastilakoulutuskeskus ja käytännön osuus toteutettiin Savonia-ammattikorkeakoulun terveysalan laboratoriotiloissa.
Tutkittavien materiaalien pintanäytteiden mikrobiologisissa viljelyissä ei yhtä poikkeusta lu-kuun ottamatta havaittu mikrobikasvua. Poikkeava tulos johtui mahdollisesti kyseisen näytteen tai näytesuspension kontaminoitumisesta. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että autoklaavipusseissa steriloidut materiaalit säilyvät steriileinä alkoholikäsittelyn jälkeen ainakin viiden kuukauden ajan.