Ravitsemuksella kohti parempaa kognitiota ja toimintakykyä : muistiinsairaan ravitsemus
Hakala, Tanja (2016)
Hakala, Tanja
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120719307
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120719307
Tiivistelmä
Muistisairauksien määrä lisääntyy väestön ikääntyessä. Perinteisenä hoitona sairauksiin on lääkkeet ja kuntouttava toiminta, mutta ravitsemuksen merkityksestä sairauksien hoidossa puhutaan vähän. Kehittämistyön tarkoituksena on kehittää dementiakoti Villa Tapiolan ruokalistoja vastaamaan muistisairaiden ravitsemustarpeita yhdessä dementiakodin toimitusjohtajan ja emännän kanssa. Näkökulmat perustuvat tutkimuksiin, suosituksiin ja kirjallisuuteen.
Kehittämistyön tavoitteena ravitsemuksen avulla ylläpitää muistisairaiden vanhusten toimintakykyä ja kognitiota. Tavoitteena on myös korostaa ravitsemuksen merkitystä muistisairauksien hoidossa ja tuoda se tietoisuuteen vanhustyötä tekevien keskuudessa.
Kehittämistyön tehtävinä 1) määritellä Villa Tapiolan toimintaympäristö, asukkaat ja ruokahuolto, 2) määritellä ne muutokset, joita Villa Tapiolassa oli tehty ruokalistoihin jo ennen kehittämistyön alkamista sekä 3) määritellä ne kehitysehdotukset, jotta Villa Tapiolan ruokalistojen sisältö on optimaalinen muistisairaalle henkilölle.
Menetelminä kehittämistyössä käytettiin havainnointia ja haastattelua taustatietojen kartoittamiseen. Varsinainen kehittämistyö tehtiin Jamix-ohjelmaa apuna käyttäen, josta poimittiin ruokalistojen ravintoainesisällöt exell-taulukkoon ja nähtiin aterioiden tarkempi koostumus analysointia varten. Analyysin perusteella pystyttiin tekemään kehitysehdotuksia.
Kehittämistyön lopputuloksena saatiin Villa Tapiolan ruokalistoille mahdollisimman optimaalinen ravintoainesisältö ottaen huomioon myös asukkaiden mielipide. Ruokalistojen raaka-aineissa on myös pyritty siihen, että ne olisivat mahdollisimman ravintoainerikkaita ja puhtaita huomioiden vuoden ajan vaihtelut ja sesongit. Villa Tapiolan ruokalistat ruoka-aineineen ja ravintoarvoineen julkaistaan Villa Tapiolan kotisivuilla.
Kehittämistyön tuloksia ja menetelmiä voidaan hyödyntää sekä muistisairaan hoitotyössä yhtenä tekijänä, että ravitsemuksen kehittämisessä myös muissa hoitokodeissa.
Kehittämistyön tavoitteena ravitsemuksen avulla ylläpitää muistisairaiden vanhusten toimintakykyä ja kognitiota. Tavoitteena on myös korostaa ravitsemuksen merkitystä muistisairauksien hoidossa ja tuoda se tietoisuuteen vanhustyötä tekevien keskuudessa.
Kehittämistyön tehtävinä 1) määritellä Villa Tapiolan toimintaympäristö, asukkaat ja ruokahuolto, 2) määritellä ne muutokset, joita Villa Tapiolassa oli tehty ruokalistoihin jo ennen kehittämistyön alkamista sekä 3) määritellä ne kehitysehdotukset, jotta Villa Tapiolan ruokalistojen sisältö on optimaalinen muistisairaalle henkilölle.
Menetelminä kehittämistyössä käytettiin havainnointia ja haastattelua taustatietojen kartoittamiseen. Varsinainen kehittämistyö tehtiin Jamix-ohjelmaa apuna käyttäen, josta poimittiin ruokalistojen ravintoainesisällöt exell-taulukkoon ja nähtiin aterioiden tarkempi koostumus analysointia varten. Analyysin perusteella pystyttiin tekemään kehitysehdotuksia.
Kehittämistyön lopputuloksena saatiin Villa Tapiolan ruokalistoille mahdollisimman optimaalinen ravintoainesisältö ottaen huomioon myös asukkaiden mielipide. Ruokalistojen raaka-aineissa on myös pyritty siihen, että ne olisivat mahdollisimman ravintoainerikkaita ja puhtaita huomioiden vuoden ajan vaihtelut ja sesongit. Villa Tapiolan ruokalistat ruoka-aineineen ja ravintoarvoineen julkaistaan Villa Tapiolan kotisivuilla.
Kehittämistyön tuloksia ja menetelmiä voidaan hyödyntää sekä muistisairaan hoitotyössä yhtenä tekijänä, että ravitsemuksen kehittämisessä myös muissa hoitokodeissa.