Ravintola Kasarminan keinot ruokahävikin vähentämiseen
Lidner, Lassi; Palomäki, Jesse-Aleksi (2016)
Lidner, Lassi
Palomäki, Jesse-Aleksi
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120218834
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120218834
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Ravintola Kasarminassa syntyvän ruokahävikin määrä ja kehittää keinoja sen vähentämiseen. Ravintola Kasarmina on Mikkelin ammattikorkeakoulun pääopiskelijaravintolana, joka tuottaa lounaspalveluja henkilökunnalle ja ulkopuolisille asiakkaille.
Suunnitelmavaiheessa rajattiin tutkimuskysymykset ja tutustuttiin aiempiin tutkimuksiin. Suunnittelun ja teoreettisen osuuden jälkeen aloitettiin käytännön työvaihe Ravintola Kasarminassa. Käytännön vaiheeseen kuului havainnointia, keskusteluja henkilökunnan ja toimeksiantajan kanssa sekä ruokahävikin määrän mittaamista. Ruokahävikin mittaamisessa käytettiin apuna hävikinmittauslomaketta.
Ruokahävikin ehdotetuiksi vähentämiskeinoiksi valikoituvat ylijäämäruoan myynti, krutonkien valmistus, kommunikaation parantaminen opiskelijajärjestöjen kanssa, menekin seuranta, hävikin kirjallinen seuranta, osto- ja hankintatoimen parantaminen sekä ruoan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen. Ehdotetuista keinoista Ravintola Kasarmina on jo ottanut käyttöön ylijäämäruoan myynnin ja krutonkien valmistuksen.
Opinnäytetyötä voidaan käyttää Ravintola Kasarminassa ohjeistuksena ruokahävikin vähentämisessä.
Suunnitelmavaiheessa rajattiin tutkimuskysymykset ja tutustuttiin aiempiin tutkimuksiin. Suunnittelun ja teoreettisen osuuden jälkeen aloitettiin käytännön työvaihe Ravintola Kasarminassa. Käytännön vaiheeseen kuului havainnointia, keskusteluja henkilökunnan ja toimeksiantajan kanssa sekä ruokahävikin määrän mittaamista. Ruokahävikin mittaamisessa käytettiin apuna hävikinmittauslomaketta.
Ruokahävikin ehdotetuiksi vähentämiskeinoiksi valikoituvat ylijäämäruoan myynti, krutonkien valmistus, kommunikaation parantaminen opiskelijajärjestöjen kanssa, menekin seuranta, hävikin kirjallinen seuranta, osto- ja hankintatoimen parantaminen sekä ruoan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen. Ehdotetuista keinoista Ravintola Kasarmina on jo ottanut käyttöön ylijäämäruoan myynnin ja krutonkien valmistuksen.
Opinnäytetyötä voidaan käyttää Ravintola Kasarminassa ohjeistuksena ruokahävikin vähentämisessä.