Ruokalistasuunnitteluun vaikuttavat tekijät : Suomen Punaisen Ristin kenttäkeittiö
Suominen, Salme (2016)
Suominen, Salme
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016101315150
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016101315150
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia ja selvittää Suomen Punaisen Ristin kenttäkeittiön ruokalistasuunnitteluun vaikuttavia tekijöitä ja niiden avulla suunnitella kahden viikon ruokalistamalli. Tarkoituksena oli myös kartoittaa ja löytää toimittajaehdokkaat, jotka pystyisivät toimittamaan
raaka-aineita Suomen Punaisen Ristin kriteerien mukaisesti.
Opinnäytetyö oli laadullinen tutkimus, joka sisälsi tutkimus- ja kehittämistyötä. Aineisto kerättiin avoimen haastattelun, teemahaastattelun ja havainnoinnin avulla. Kerättyyn aineistoon yhdistettiin nykyistä alan kirjallisuutta. Tietopohjasta tulokset koottiin yhteen sisällönanalyysin avulla.
Tulosten mukaan Suomen Punaisen Ristin ruokalistasuunnitteluun vaikuttavia tekijöitä näyttäisivät olevan tarkoituksenmukaiset raaka-aineet, saatavuus, raaka-aineaste, sopivat tavarantoimittajat, kenttäkeittiön toimintaympäristön ymmärtäminen, sen olosuhteet ja resurssien rationaalinen käyttö. Keittiöhenkilökunnan ammattitaito, paineensietokyky ja joustavuus olisivat myös avainasemassa. Ruokalistamallilla ei näyttäisi ole-van suurta merkitystä. Tärkeintä olisi, että tarjottava ravinto osaltaan auttaa henkilökuntaa pysymään työkykyisenä, terveenä ja sitä on riittävästi.
Lopputuloksena oli että, toimeksiantaja ja yhteistyökumppanit saavat käsityksen kenttäkeittiön ruokatuotannon tarpeista ja sen haasteellisesta toimintaympäristöstä ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Opinnäytetyön antamien tietojen avulla voidaan kehittää kenttäkeittiön ruokalistasuunnittelua eteenpäin tulevaisuudessa. Jatko-tutkimusmahdollisuuksia voisivat olla kenttäkeittiön asiakastyytyväisyyden selvittäminen, avustustyöntekijöiden energiakulutuksen selvittäminen avustusoperaation aikana ja Punaisen Ristin kenttäkeittiöiden kansainvälisen yhteistyön kartoittaminen.
raaka-aineita Suomen Punaisen Ristin kriteerien mukaisesti.
Opinnäytetyö oli laadullinen tutkimus, joka sisälsi tutkimus- ja kehittämistyötä. Aineisto kerättiin avoimen haastattelun, teemahaastattelun ja havainnoinnin avulla. Kerättyyn aineistoon yhdistettiin nykyistä alan kirjallisuutta. Tietopohjasta tulokset koottiin yhteen sisällönanalyysin avulla.
Tulosten mukaan Suomen Punaisen Ristin ruokalistasuunnitteluun vaikuttavia tekijöitä näyttäisivät olevan tarkoituksenmukaiset raaka-aineet, saatavuus, raaka-aineaste, sopivat tavarantoimittajat, kenttäkeittiön toimintaympäristön ymmärtäminen, sen olosuhteet ja resurssien rationaalinen käyttö. Keittiöhenkilökunnan ammattitaito, paineensietokyky ja joustavuus olisivat myös avainasemassa. Ruokalistamallilla ei näyttäisi ole-van suurta merkitystä. Tärkeintä olisi, että tarjottava ravinto osaltaan auttaa henkilökuntaa pysymään työkykyisenä, terveenä ja sitä on riittävästi.
Lopputuloksena oli että, toimeksiantaja ja yhteistyökumppanit saavat käsityksen kenttäkeittiön ruokatuotannon tarpeista ja sen haasteellisesta toimintaympäristöstä ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Opinnäytetyön antamien tietojen avulla voidaan kehittää kenttäkeittiön ruokalistasuunnittelua eteenpäin tulevaisuudessa. Jatko-tutkimusmahdollisuuksia voisivat olla kenttäkeittiön asiakastyytyväisyyden selvittäminen, avustustyöntekijöiden energiakulutuksen selvittäminen avustusoperaation aikana ja Punaisen Ristin kenttäkeittiöiden kansainvälisen yhteistyön kartoittaminen.