Socialpedagogiskt perspektiv på måltidssituationen i daghemmet : En handbok
Herold, Veronica; Wall, Paulina (2016)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Herold, Veronica
Wall, Paulina
Yrkeshögskolan Arcada
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016110115608
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016110115608
Tiivistelmä
Måltidssituationen är en del av verksamheten på daghem. I vårt arbete synliggör vi hur man med hjälp av ett socialpedagogiskt förhållningsätt kan göra måltiden till en mera meningsfull stund. Syftet med detta examensarbete är att ge personalen på daghemmen Sedmigradsky och Barnavårdsföreningen i Helsingfors olika idéer om detta. Vi har också inkluderat hur man kan använda sig av mat som tema i den övriga verksamheten genom bl.a. lekfulla moment. Frågeställningarna i examensarbetet är: Hur kan man med hjälp av olika socialpedagogiska förhållningssätt göra måltidssituationen mera meningsfull? Hur kan personalen få barnen mera delaktiga i måltidssituationen? Hur kan man inkludera temat mat som en del av lärandet i dagvårdsverksamheten? Frågeställningarna besvaras i våra teoretiska utgångspunkter samt i vår slutliga produkt. Våra teoretiska utgångspunkter handlar om socialpedagogik inom dagvården, måltiden som socialpedagogisk aktivitet, lekens och lärandets betydelse i verksamheten, vikten av att använda olika teman, trygghetens betydelse för lek och lärande samt inspiration från Steinerpedagogiken. Vi har använt oss av produktutveckling som metod och resultatet av detta är en handbok. Innehållet till handboken har samlats in från litteratur och artiklar. Handboken innehåller idéer om hur personalen kan använda socialpedagogiska tillvägagångssätt för att göra måltidssituationen till en mera meningsfull stund, samt hur man kan inkludera barnen i planeringen av denna. Handboken innehåller även tips på hur temat mat kan inkluderas i den övriga verksamheten. Dining and food-related situations are a part of daily routines in daycare. In our thesis we will explain how dining can be made into a more meaningful moment with the help of a social pedagogic approach. The meaning of this thesis is to give the personnel of Semi-gradsky-kindergartens as well as Barnavårdsföreningen in Helsinki different ideas relating to meals and dining in kindergartens. We have also included a section on how to use food as a theme in other activities using for instance playful moments. Our main thesis questions are: How can dining be made more meaningful with the help of social pedagogic ap-proach? How can the personnel involve children more in situations related to dining? How can food as a theme be included as a part of teaching in day-care? The questions will be answered in our theoretical starting points as well as in our final product. Our theoretical starting points consist of the following themes: social pedagogy in daycare, meal planning and dining as a social pedagogic activity, the meaning of playing and learning in activities, the importance of usage of various themes, the meaning of safety in play and learning, and inspiration from Steinerpedagogy. We have used product development as a method and the result of this is a handbook. The content of the hand book has been collected from both literature and articles. The handbook includes ideas about how the personnel can use social pedagogic approach in order to make the dining in daycare more meaningful and how chil-dren can be included in meal planning. The handbook also includes useful advice on how food as a theme can be included in other daycare activities.