ROKKA-RYHMÄ : Miesten ruokailutottumukset ja kokemukset ravitsemusinterventiosta
Hotakainen, Hanna (2016)
Hotakainen, Hanna
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060211683
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060211683
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on osa ”Yhteisölliset menetelmät miesten terveyden edistämisessä” -hanketta. Hankkeen suunnittelema Rokka-ryhmä-interventio toteutettiin kymenlaaksolaisessa sosiaalisessa yrityksessä, Sotek-säätiöllä. Kymmenen viikkoa kestäneessä interventiossa ryhmä työikäisiä, yrityksessä työskenteleviä miehiä, kokoontui kerran viikossa ja valmisti terveellistä ruokaa sekä ruokaili sen jälkeen yhdessä. Ryhmä ei ollut tietyllä, valmiilla mallilla toimiva elämäntapamuutosryhmä. Ryhmätoiminnassa keskityttiin ruoan yhdessä valmistamiseen. Terveyden edistämiseen liittyvistä teemoista keskusteltiin miesten esille nostamien aiheiden kautta, ei suunnitellusti. Rokka-ryhmää veti ja koordinoi Sotekilla työskentelevä terveydenhoitaja.
Osana interventiota miehet täyttivät ruokapäiväkirjoja. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa tietoa interventioon osallistuneiden miesten ruokailutottumuksista ja niiden muutoksista intervention myötä, ostoskäyttäytymiseen vaikuttavista tekijöistä ruokaostoksilla sekä miesten kokemuksia ryhmätoiminnasta.
Tässä opinnäytetyössä tarkasteltiin terveyttä ja hyvinvointia sekä niiden edistämistä erityisesti ravitsemuksen ja elämäntapamuutoksen näkökulmasta. Opinnäytetyössä analysoitiin Rokka-ryhmäläisten kirjoittamia ruokapäiväkirjoja sisällön analyysin sekä
sisällön erittelyn avulla. Ryhmäläisten kanssa käytyjä yksilökeskusteluja analysoitiin sisällön analyysin avulla ja ryhmän havainnointia osallistuvan havainnoinnin menetelmällä.
Miesten ruokailutottumuksissa nähtiin yksittäisiä positiivisia sekä negatiivisia muutoksia. Tulokset myötäilevät erilaisten suomalaisten ravitsemustutkimusten tuloksia, esimerkiksi kasvisten syönnissä. Ruokaostoksiin suurin vaikuttava tekijä tämän tutkimuksen mukaan on taloudellinen tilanne, tulos vastaa myös aiempia tutkimuksia. Miehet pitivät ryhmätoiminnasta ja kokivat ryhmän hyväksi, jatkoryhmääkin jo toivottiin. Otoskoon pienuuden takia tuloksia ei voi yleistää, mutta tuloksia voidaan käyttää esimerkiksi elämäntapamuutosryhmän suunnittelussa hyödyksi.
Osana interventiota miehet täyttivät ruokapäiväkirjoja. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa tietoa interventioon osallistuneiden miesten ruokailutottumuksista ja niiden muutoksista intervention myötä, ostoskäyttäytymiseen vaikuttavista tekijöistä ruokaostoksilla sekä miesten kokemuksia ryhmätoiminnasta.
Tässä opinnäytetyössä tarkasteltiin terveyttä ja hyvinvointia sekä niiden edistämistä erityisesti ravitsemuksen ja elämäntapamuutoksen näkökulmasta. Opinnäytetyössä analysoitiin Rokka-ryhmäläisten kirjoittamia ruokapäiväkirjoja sisällön analyysin sekä
sisällön erittelyn avulla. Ryhmäläisten kanssa käytyjä yksilökeskusteluja analysoitiin sisällön analyysin avulla ja ryhmän havainnointia osallistuvan havainnoinnin menetelmällä.
Miesten ruokailutottumuksissa nähtiin yksittäisiä positiivisia sekä negatiivisia muutoksia. Tulokset myötäilevät erilaisten suomalaisten ravitsemustutkimusten tuloksia, esimerkiksi kasvisten syönnissä. Ruokaostoksiin suurin vaikuttava tekijä tämän tutkimuksen mukaan on taloudellinen tilanne, tulos vastaa myös aiempia tutkimuksia. Miehet pitivät ryhmätoiminnasta ja kokivat ryhmän hyväksi, jatkoryhmääkin jo toivottiin. Otoskoon pienuuden takia tuloksia ei voi yleistää, mutta tuloksia voidaan käyttää esimerkiksi elämäntapamuutosryhmän suunnittelussa hyödyksi.