Franchising versus yksityisyrittäjyys
Nurmi, Katja (2016)
Nurmi, Katja
Tampereen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605178320
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605178320
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä käydään läpi franchising-yrittäjyyteen sekä yksityisyrittäjyyteen liittyviä vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia sekä riskejä. Työssä verrataan kahta eri yritysmuotoa ja niiden soveltuvuutta alkavalle yrittäjälle.
Opinnäytetyön alussa avataan työssä toistuvat käsitteet ja jäsennetään työn eteneminen. Opinnäytetyön teoriaosuus koostuu franchisingin ja yksityisyrittäjyyden perustamisesta, haasteista, historiasta, lopettamisesta sekä markkinoinnista. Työ on tehty ravintola-alan näkökulmasta eikä sisällä muita toimialoja.
Työn empiirinen osuus muodostuu näiden kahden yritystavan vastakkainasettelusta: mitä heikkouksia ja mitä mahdollisuuksia kummassakin tavassa on. Empiirisen osuuden lopussa on tiivistetty SWOT-analyysilla molempien yritysmuotojen osa-alueita.
Pohdinnassa esitetään mihin lopputulokseen päästiin, kumpi olisi parempi yritysmuoto. Koska yrittäjyydessä on kyse itsenäisyydestä sekä omien valintojen tekemisestä, valikoitui yksityisyrittäjyys paremmaksi yritysmuodoksi. Franchising-yrittäjyydessä on myös hyvät puolensa ja siinä on paljon etuja mitä yksityisyrittäjänä ei ole, mutta kuitenkin silloin ei ole oman yrityksensä omistaja eikä liiketoimintaa saa kehittää esimerkiksi muodin mukana. Franchising-yrittäjyys sopii sellaiselle, joka ei kaipaa vaikutusmahdollisuutta eikä halua kehittää liiketoimintaa, mutta haluaa olla rahallisesti vastuussa. Yksityisyrittäjyys on alkuun vaikeampaa, mutta vauhtiin päästyä on mahdollisuudet vaikka mihin.
Opinnäytetyön alussa avataan työssä toistuvat käsitteet ja jäsennetään työn eteneminen. Opinnäytetyön teoriaosuus koostuu franchisingin ja yksityisyrittäjyyden perustamisesta, haasteista, historiasta, lopettamisesta sekä markkinoinnista. Työ on tehty ravintola-alan näkökulmasta eikä sisällä muita toimialoja.
Työn empiirinen osuus muodostuu näiden kahden yritystavan vastakkainasettelusta: mitä heikkouksia ja mitä mahdollisuuksia kummassakin tavassa on. Empiirisen osuuden lopussa on tiivistetty SWOT-analyysilla molempien yritysmuotojen osa-alueita.
Pohdinnassa esitetään mihin lopputulokseen päästiin, kumpi olisi parempi yritysmuoto. Koska yrittäjyydessä on kyse itsenäisyydestä sekä omien valintojen tekemisestä, valikoitui yksityisyrittäjyys paremmaksi yritysmuodoksi. Franchising-yrittäjyydessä on myös hyvät puolensa ja siinä on paljon etuja mitä yksityisyrittäjänä ei ole, mutta kuitenkin silloin ei ole oman yrityksensä omistaja eikä liiketoimintaa saa kehittää esimerkiksi muodin mukana. Franchising-yrittäjyys sopii sellaiselle, joka ei kaipaa vaikutusmahdollisuutta eikä halua kehittää liiketoimintaa, mutta haluaa olla rahallisesti vastuussa. Yksityisyrittäjyys on alkuun vaikeampaa, mutta vauhtiin päästyä on mahdollisuudet vaikka mihin.